3 Mart 2010 Çarşamba

FOTOĞRAF | Ruven Afanador

For English, please click...



1959 Kolombiya doğumlu RUVEN AFANADOR benim hayranlık duyduğum fotoğrafçılardan biri, özellikle moda fotoğraflarını çok beğeniyorum, ki kendisi de bu alanda önde gelen isimlerden. New York ve Milan’da başlayan kariyerinde ELLE, VOGUE, TATLER gibi pek çok kapakta; NORDSTORM, DIOR, ARISTA, J.MENDEL gibi pek çok reklam kampanyasında onun fotoğraflarını gördük ama ben en çok onun o bambaşka VOGUE, NY TIMES ve VANITY FAIR editoryallerine bayılıyorum. Trophee de la Mode’un en iyi fotoğrafçı ödülüne de sahip olan Afanador, 2001 yılında ise hemen tüm koleksiyonerlerin raflarında yerini alan TORERO isimli enfes bir kitabı bizlere sundu, mutlaka görmenizi tavsiye ederim.




AFANADOR’un fotoğraflarında biraz karanlık bir hava hatta bana kalırsa bir Edgar Allen Poe havası var, ama o kahramanım dediği Gabriel Garcia Marquez’in romanlarından esinlendiğini belirtiyor, karanlığın ise çocukluğundan geldiğini. Sürreal ya da birbirine karışmış Kolombiya kadar renkli ve desenli fotoğrafları çoğunlukta, maskeler, süsler, batıl simgeler, şölensel imajlar ön planda.




Couture’e özellikle düşkün, en sevdiklerinin couture çekimleri olduğunu söylüyor, en çok da DIOR ve GAULTIER’nin teatral couture koleksiyonlarını beğeniyor.

AFANADOR’un hayranlık duyduğu fotoğrafçı lar ise öncelikle IRVING PENN, onun yeri doldurulamaz bir usta olduğunu düşünüyor, günümüzde ise en çok STEVEN MEISEL’i beğendiğini söylüyor.




Fotoğraf çalışmalarının yanında 3 de videosu var, Rock & Roll is Dead ve Circus( Lenny Kravitz). Bir fotoğrafçı olarak yalnız çalışmayı seviyor, ama birlikte çalışmayı en sevdiği isim enfes çizgileriyle Ruben Toledo’ymuş(Muhteşem çift Isabel ve Ruben Toledo hakkında da yakında bir yazı hazırlamayı düşünüyorum!)



[Kaynak: www.art-dept.com/artists/afanador; google images, fashionspot,elle,vogue]

0 yorum: