10 Ağustos 2010 Salı

BASINDA | Erkeklere Manifesto: StyleBoom Esquire Erkeklerinin Sorularını Cevapladı!

Biri bana yaz demeye görsün, kalemimin ayarı yok, yazıyorum da yazıyorum, tıpkı geçen ay ESQUIRE'ın benden yazı istediğinde coştuğum gibi, ne yapayım paragraf kadını değilim:) İşte Ağustos sayısına sığamadığından kısmen çıkan ve bu defa sadece ve sadece erkeklerin dergie ilettikleri soruları cevaplayan yazım:) Okuyunuz, okutunuz hanımlar:) Buradan birilerine(!) üstü kapalı mesaj vermek, şunu da ekleyelim Boom demek isteyenler yorum bıraksın:))



1. Dış görünümün ve kıyafetin, dikkat çekici bir erkeğe dönüşmede ne gibi katkıları vardır? Çok çirkin ama şık bir stile sahip erkek de, sadece tarzı nedeniyle çekici bir erkek olarak değerlendirilebilir mi?

Kesinlikle evet! Öncelikle “güzellik” konusunda kadın ve erkek algısının çok farklı olduğunu hatırlayın. Erkekler için kadının güzelliğini öncelikli olarak fiziksel özellikler belirlerken, kadınlar için “erkeğimin ayaklarını bile yıkarım(!)” dedirten öncelikli unsurlar hali tavrı, bakışları, sohbeti hah bir de “ama beni güldürüyooo”sudur. (bkz. Recep İvedik ve sevgilileri)

Bu sebeple karakterin ve tavrın yanına şıklık ve tarz katmış “çirkin” bir adam da kadına güzel, çekici, karizmatik gelebilir. Kısacası çirkin erkek yoktur, az alışveriş vardır:)


Ütü sadece evli erkeklere mahsus değil!

Kıyafetlerde öncelikle temizlik kadının çok dikkatini çeker, gömlekte kol manşetlerinin temiz olması, ayakkabıların yeni gibi durması, pantolonun kasık ve kalça bölgesinin ütüsü, kravatın duruşu gibi. Ayrıntılar aynı anda bir çok farklı şeye odaklanabilen kadın cinsinin asla dikkatinden kaçmaz. Bunlar pireyi deve yapabilen biz kadın cinsinin bozuk ütünüzü eşine dostuna “ay benden once banyo yapmayı bile bilmezdi” diye anlatmasına kadar gidebilir!!


ilk 2 resimdeki yaka mendili bile akşam yemeği sebebi!
ya o 3. karedeki bileklikler ve
çanta, kahve garanti!
4. kareye erişen zaten ertesi gün
kahvaltıya hak kazandı:)

Ayrıca kıyafeti konusunda çok çok farklılaşamayan, bu konuda rahat edemeyen yani “uçarsam maymun olur muyum” endişesiyle modasal mevzularda ayağı frenden çekemeyen erkekler bile detaylarla verebileceği ipuçlarıyla kadına modayı ve trendleri takip ettiğini anlatabilir, ki bu kadınlar için son derece çekicidir. Bunu bir bileklik, bir yaka mendili ya da kemerle bile halledebilirsiniz.

2. David Beckham gibi stil sahibi olmak için ille de çok zengin olmak mı gerekiyor?

Hayır gerekmiyor, hele bu devirde zincir mağazalar lüks markaların ürünlerinin neredeyse karbon kopyasını çok da uygun fiyatlara yapıp satıyorken. Erkeklerin şu 2 konuda kendisini eğitmesi gerekiyor:

(1) karıştır ve uydur
(2)alışveriş ince iştir


ucuz kaçış noktalarının en iyilerinden biri
ZARA,üstelik kasada sıra olmuyor:)


Yakında Kate Moss’u bile görebileceğimiz pasajlardan birinden alınmış bir tshirtü illaki gardrobunda bulunan görece kaliteli ve fiyatlı bir ceketle kombinlemek çok da zengin olmadan çok şık olabilmenin anahtarlarından biri. Alışveriş yaparken aldım çıktımla çok kazıklar yenebilir, oysa stilinize uygun butik ve mağazaları belirleyip indirim zamanları bir rota planlarsanız daha ucuza çok şık parçalar edinmeniz mümkün.


3. Sınırlı bir bütçeye sahibim. Çok para harcamadan kaliteli giyinmek için neler yapmalıyım?

Kalite nicelik ve nitelikte belli özelliklerle sağlandığı için, kalite demek para demek. Bu araba için de, saat için de, restoran için de, haha şimdi beni söyletmeyin ama neredeyse kadın için bile geçerli. Ama çok şükür ki kıyafet için Türkiye gibi bir tekstil cennetinde kaliteli mal için çok para şart değil. Kalitesi ispatlanmış markaları ekonomik olarak edinebilmek için İstanbul’da Beyoğlu ve Terkos pasajları birebir, ama o karmaşaya girecek, biraz alın teri dökecek, birbirini yolan hanımları görmezden geleceksiniz, çoğu butiklerde çok pahalı satan maraklaların ihraç fazlaları orada sudan ucuza. Ayrıca Türkiye’de outlet çok gelişti, outletleri bulup fırsat buldukça uğramak, iyi bir parça yakalayınca almak en iyisi. Özellikle Çobançeşme, Güneşli civarında süper markaların outletlerinde yetim çocuklar gibi bekleşen birbirinden güzel ama biraz tozlanmış ürünler beklemede.


özellikle siyah imkan varsa farklı renklerde yelek erkek giyiminde en stylish kurtarıcılardan biri! yeleksiz kalmayın:)
bakınız jeanle kombinleri ne kadar hoş!


Aslında hali hazırda dolabınızda bulunan bir çok şeyi daha once düşünmediğiniz şekilde kombinleyerek de ekonomi yapabilirsiniz. Bir tshirtü hep jeanle mi giyiyorsunuz? Bu defa onu bir kumaş pantolonla giymeyi ya da üzerine bir yelek almayı, takım elbiseniz için kullandığınız gömleği boynunuzda paşminayla farklılaştırmayı deneyin, kol düğmeleri , kemer ve mendille aynı takım elbiseyi değişmiş gibi gösterin. Devir STYLING devri!


Kol düğmeleri artık sadece janti takımların olmazsa olmazı değil,
en az tshirtler kadar renkli ve mesaj içerikli olanları var:) Mutlaka edinin


Dergilerin editorial sayfaları ve muhteşem sokak bloggerı THE SARTORIALIST’in web sitesi bu konuda size ilham versin. Buralarda gördüğünüz kıyafetleri illa yanında yazan markadan alınca olduğu düşüncesini bırakın, siz kıyafetlerin birbirine nasıl katıldığına bakın, dolabınızla kıyaslayın ve biraz da yaratıcılık: işte bu!


aynı kıyafeti paşmina ya da şapka gibi akseaurlarla farklı
göstermek mümkün, kıyafete çok para vermek yerine
aksesuara yeterli bütçe ayırabilirsiniz

Ayrıca Stradivarius, Pull & Bear, Zara, Mango gibi mağazaların fiyat yelpazesi geniş, içlerinde pahalı ürünler barındırdıkları gibi bugün pazarda bile daha ucuzuna rastlamayacağınız parçalar da var. Sakın ucuza kadın ürünleri var diye söylenmeyin, siz 1 parça almaya giderken ben 1000 parçayla dönüyorum:)

4. “Trend” denilen şey nasıl belirleniyor? Kimler belirliyor?

Trendler eskiden sadece tekstil ve moda konseylerinin belirlediği şeylerdi, modeller, renkler, formlar…Sonra trendleri ünlüler belirlemeye başladı; Madonna gibi bir asi çıktı ve dantel etekle tayt giydi, rahmetli Micheal Jackson kısa paçayı getirdi, Rihanna ne giyse trend oluyor. Şimdi ise trendler SOKAKTA bile belirleniyor. Bir evsiz(homeless) olan Brother Sharp bile trend yaratabiliyor.


Trend çöplükte! Brother Sharp çöpten giyinen bir evsiz, Dolce&Gabbana
aynısını yapmış milyara satıyor! Ayıp:)


Modacılar sokağa inerek, sokaktan, sokak kültüründen ve sanatından ilham almaya başladı, moda fotoğrafçıları moda bloggerlarının fotoğraflarını gördükten sonra kameralarını ünlülerden sokağa çevirdiler. “Uyumsuz”u kim belirliyor sorgulanmaya başlandı, kime gore uyumsuz? Sokağın ruhu artık trendleri belirleyen en önemli etkenlerden ve bunun en büyük sebebi de sosyal ağ. Trendi sen belirleyebilirsin!
5. Sokak modasındaki son yenilikleri tarzıma taşımak istiyorum. Hangi şehirler bana bu konuda ilham kaynağı olabilir?

Öncelikle Londra ve erkeklerde özellikle Roma, Milano, bir de Kuzey Avrupa kentleri. Bu konuda bence ilham alınacak verilecek tek adres var : www.thesartorialist.blogspot.com The Sartorialist günde bir doz alınmalı, özellikle Milano, Roma ve Londra’da sokakta çektiği erkeklere mutlaka bakılmalı. Babanızın üstünde görüp de dalga geçtiğiniz, evde bir köşede unuttuğunuz ya da moda bile olmadığını düşündüğünüz bir ceketle neler yapılabilir görün!

6. Pembe ve mor gibi pastel renkli giysilere bayılıyorum, ancak bu renklerin feminen bir imaj sergilememe neden olmasından korkuyorum. Önerileriniz nelerdir?

Öncelikle topuklu ayakkabılar, kuş tüyleri ya da payetler filan gibi(bkz. sanat güneşimiz) kıyafetler ya da aksesuarlar olmadığı sürece renk kesinlikle ama KESİNLİKLE feminen bir imaj yaratamaz. Bu kocaman bir yanlış anlama, en azından süper ligin malum son maçındaki kadar :o


mor formalı bir takıma laf edip gülen milletimin erkekleri Jamie Foxx
abimiz morlar içinde Playboy kızı seçmelerinde:)
"renk"lilik adamı "adam"lıktan çıkarmaz korkmayın!

Erkekte yalnızca ve yalnızca “attitude” yani tavır dediğimiz şey bunu belirler, üzerindeki renk ne olursa olsun. Eski Türk filmlerinden birinde Orhan abimizi yarı transparan bir gömlekle gördüğümü hatırlıyorum ama heyhaat onda feminteden eser yoktu! Yukarıda Jamie Foxx abimiz morlar içinde, eğer "ehehehe mor muu çok gay yaw" diyorsanız kusura bakmayın da siz ekran karşısındasınız, kendisi ise o kıyafetle Playboy kızı seçmelerinde!


o bir İtalyan! genç ya da yakışıklı olması şart değil:)

Sürekli bir “İtalyan erkek”ler olayı var ya biz kadınların bayıldığı ve siz erkeklern "ne var aynı bizim gibi kara kaş kara göz" dediği, işte onun sebebi İtalyan erkeklerin giyinmeyi biliyor olması. Renkleri ve desenleri çok güzel kullanabiliyor, erkeksiliklerine katabildikleri için renkli olmaktan korkmuyor, aksesuar kullanımına önem veriyorlar.

Bilakis renkli giyinmeyi becerebilen erkekler kadınlar tarafından çok çekici bulunuyor, çünkü bu bir tabuya karşı geliş, bir kendiyle barışık olma hali!

“Renk devrimi” yapmak için önerilerimse renkleri maskülen kesimli gömlek ve trikolarla ve yavaş yavaş denemeye başlamanız, hemen rengarenk bir pantolon almayın, Snoop Dogg’la aşık atmayın, dün bütün gün siyah giymişken bugün more ya da fosforlu olmayın! Renkli sıfır yaka bir tshirt yerine polo yaka tshirtler deneyin, ilk anda birbirinden çok farklı renkleri bir arada kullanmak yerine sizce çok kadınsı olduğunu düşündüğünüz rengi haki, siyah, lacivert gibi renklerle birlikte kullanın.

7. Gardırobumda 3-5 yıl önce alınmış gömleklerim var, ancak halen yeni gibi görünüyorlar. Bu gömlekleri giydiğim takdirde rüküş bir erkek gibi algılanır mıyım?

Son zamanlarda slim fit gömlekler çok moda, eğer gömleğiniz pantolonun içine soktuğunuzda kendi cumhuriyetini kuracak derecede bol değilse rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gömlekler démodé olma konusunda canınızı en az sıkacak parçalar.


8. Bir kadınla ilk randevuda nasıl giyinmeliyim?

  • İlk kural: mutlaka temiz, ütülü ya da en azından düzgün –kıyafetinize gösterdiğiniz özen sizinle ilgili hiç fikri olmayan bir kadına “özen”li bir erkek olduğunuzu garanti edecektir, ilk maddede söylediğim gibi detaylar bizim gözümüzden kaçmaz! Yüzeyde kalmayın:)-
  • İkinci Kural: yerine göre – ilk randevu için seçtiğiniz yer de tabii ki kıyafetinizi belirlemeniz için etken. Şık bir restoran mı, daha rahat bir café mi, gündüz mü, gece mi?-
  • Üçüncü kural: sizi anlatan – konuşurken bile içinde rahat edemediğiniz bir kıyafeti sırf ilk randevu diye giymek iyi bir fikir değil, ilk randevu birbirinizi hem etkilemek ama hem de tanımak için önemlidir, o sebeple kendinizden başka biri olmayın. Ya da ilk randevu konusu gayet önemliyken sizin yerinize “hiç sallamıyorum yaa, elimi sallasam ellisi bebeğim” dediğini düşündüğünüz salaş bir kılıkla boşuna evden bile çıkmayın -
  • Dördüncü Kural: renk –mutlaka size diğerlerinden çok yakışan bir renginiz vardır, onu bulun-

9. Yaz sezonunda erkek modasında öne çıkan parçalar nelerdir?



Safari çok çok moda! Haki, bej ve sütlü kahvelerde pantolon ve bermudalar, safari kesim ceketler, beyaz keten gömleklerle birlikte giyilmeli. (Bottega Venetta ve Calvin Klein koleksiyonlarına göz atın)
• Bir diğer tematik trend de kovboy tarzı ama yo yoo çizmelerde değil, kıyafetlerde Bordürlerle ve ceplere zenginleşmiş slim fit ekose gömlekler ve mutlaka ama mutlaka kot gömlekler(D&G ve Alexander McQueen koleksiyonlarına göz atın)
• Yine tematik trendlerden “tenis kılığı” oldukça moda özellikle yaz için, mavi ve beyaz tonlarda bermudalar, dar polo yaka gömlekler, kanvas ayakkabılar.
• Ceketlerde omuzlar sivrildi. Özellikle takım elbise ceketleri ve smokinlerde daha sivri omuzlar ön planda, daha geçen Ezel kardeşimiz güzel bir örneği üzerinde Eyşan’ı aşağılıyordu. (Bottega Venetta, Prada, Cavalli koleksiyonlarına göz atın)
• Takım elbisede “jilet gibi” modası var, sanki az once terziden çıkmış, size yapılmış gibi.
Blazer inanılmaz moda, klasiği, desenlisi, renklisi! Öyleki Tahtakale blazer düğmesi yetiştiremez olmuş.
• Paraşüt kumaştan sportif ince ve fonksiyonlu Herrington jacket dediğimiz mont ve parkalar
• Bordür ya da fitilleri olan pantolon ve ceketler
Kruvaze ve militer görünümlü casual ceketler, kruvaze hızla geliyor!
• Beyaz, lacivert, sütlükahve ve haki yanında parlak renklerden kırmızı tonları, turuncu ve özellikle parlak mavi çok çok moda.
• Kumaş pantolonda paçalar daraldı ve kısaldı.
• Bir de yaz trendlerinden benim tasvip etmediklerim var ama moda mı moda:) Beyaz jean. Double denim yani kot ustu kot (farkli ton ve dokuda olmalı). Ekose üstü ekose(farklı boyut ve renklerde olmalı). Kıvrık paça

10. Gereksiz şeyler satın almamak adına, alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyim? Doğru alışverişin sırları nelerdir?

Sabır ve tecrübe:) Erkekler alışveriş merkezleri ve mağazalardan çabuk sıkılıyorlar, ama biraz sabretmek şart. Bir yerden sonra size hep aynı gibi görünen parçalar aslında aynı değiller! Detaylara dikkat etmeli, kalabalığın tercih ettiği saatler yerine daha sakin saatleri tercih etmelisiniz. Bir parça çok hoşunuza gitse de kendinize sormalısınız: bunu nerede giyerim, gardrobumdan neyle uydurabilirim diye, aklınızda bir kombin yoksa o da dolaptaki yalnız parçalardan biri olarak kalır.

Aksesuar alanlarını göz ardı etmemelisiniz, paçalar da kısaldığı için artık çoraplar bile önemli birer aksesuar haline geldi. Aynı modelden farklı renklerde almayı bırakmalısınız. Bir ceket için pantolon, bir pantolon için ceket arıyorsanız diğerini mutlaka yanınızda bulundurmalısınız, aksi halde eve döndüğünüzde kesimi,dokusu ya da rengi birbirini tutmayabilir.

Stilinize uygun olduğunu düşündüğünüz butikleri belirlemelisiniz, alakasız olanlarda boşa vakit ve enerji kaybetmezsiniz. Enerji demişken evde karıcığınız ya da sevgiliniz için hiçbir şeyi yerli yerine koymadığınız halde mağazalarda raftan aldığınız ürünleri katlama çabanızı da bırakmalısınız, o işten ekmek kazananlar var, bırakın dağınık kalsın:p

[Temmuz 2010 Esquire dergisinde yayınlanmıştır]

17 yorum:

zui dedi ki...

eline sağlık boom'cum süper olmuş hemen sevgiliye okutulacak!:]

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

evet evet! ne var, kara kaş kara göz.. bizde de var derler. ama adamlarda tarz var. global ekonomik kriz etkisini 2010da gösteriğinden daha çok gösterecek italya'da. ama insanların içi krizsiz:) içleri özgür, ferah, mavi-beyaz! akdeniz insanı işte!

yazına da görsellere de bayıldım, ütü olayı için de ekstradan teşekkür ederim. dile getirilmeliydi..

tebrik ederim esquire yazını diycem, ama bu sefer seni değil esquire'ı tebrik ediyorum! sana bu yazı olayını teklif ettiği içinn:))

Adsız dedi ki...

bayıLdım !

*STYLEBOOM* dedi ki...

@zuicim tesekkurler okusun okusun:)

@sedacim ne diyeyim mammamia:))

@adsiz tesekkurleer:)

empress dedi ki...

en çok da ben ayakkabı denerken ben iki ayakkabı arasında anında en az 7 fark bulabilirken ona hangisiii diye sorduğumda ikisi de aynı cevabı beni çıldırtıyorrr!!! detay titizliğine evet! lütfen yaaa =)

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık boomcuğummmmmm:)))
Sana hayranım yaa,maşallahhhh 10 parmağında 10 marifet.Hem çalış,hem kocacığına bak hemde şu blogda profesyonel olmayan hiçbişi yapma.Helal olsun sana:)Çok öpüyorum seni.Türk kadınlarının gururusun sen

STYLEISTICO dedi ki...

Canım super olmus, öneriler anca bu kadar yerinde olurdu :) yani bu yazıyı sokakta her yere asmak istedim, maglum kisiler okusun diye :)

asli dedi ki...

Gerçekten çok içten ve başarılı buldum.Tebrikler...Tüm bayanların hislerini yansıtmışsın tatlım.

*STYLEBOOM* dedi ki...

@empress evet evet evet!!!!

@adsiz eheheh bu kadar sisirilmeye aliskin degilim:))

@styleistco tesekkur ederiiiim:) manifesto olarak yayinlayalim o zaman di mi:)

@asli tesekkur ederiiim:)

Today I am the stylist dedi ki...

çok içten ve doğru bir yazı olmus..seni ve esquir
2ı bu basarılı secımınden dolayı kutluyorum.. :)

Peaceinwonderland dedi ki...

Nasıl yani kısmen çıkar! Baş yazar olarak seçmeliler yahu! Yine yeniden süper bir yazı ile karşımızda boom.
<3

tuuced dedi ki...

canıım ellerine sağlık en iyisi olduğunu bir kez daha bu yazından anlıyoruz :)

Kürksever dedi ki...

Mr. Boom'un resimlerini görmeden inanmam!

*STYLEBOOM* dedi ki...

@Today Im Tje Stylist tesekkur ederimm, biz hanimlar icin elimden geleni yapiyorum:p

@peace in wonderland bence de dergiyi ustume yapmalari gerekirdi:))tesekkurler:p

@tuuce tesekkur ederim sekeeer:)

@coskun hursel hahaaa bay boom kameralardan hic hoslanmiyor ama oyle kokosturki evden hep onun yuzunden gec cikiyoruz diyeyim:)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

aynen, eskiden bnm yüzümden evden geç çıkardık ama şimdi kaan da kokoş oldu başıma! resmen gecikiyoruz onun yüzünden kaç seferdir:)

pelininstyle dedi ki...

Italyan erkekleri ve ingiliz erkekleri bu isi biliyor. muhtesem giyiniyorlar:)

Mustafa KemaL DOLAŞIR dedi ki...

Güzel yazı olmuş..