19 Şubat 2010 Cuma

NY MODA HAFTASI | Trendler

Daha önce de yazdım, bu sene New Yok Moda Haftası'nda çok sıkıldım, özellikle bir kaç yeni isim dışında sanki sürekli tekrar eden, Zara, Mango vs ayarında zincirlerin bile taklit etmek için pek öyle kasmasına gerek kalmayacak olan parçalardan oluşuyordu koleksiyonlar. Kraliçe Anna Wintour'un da (artık Beyaz Saray sorumluluğu da olduğundan mıdır nedir) buyurduğu gibi ayakları yere basan, satılacak olan parçalar podyumdaydı tamam ama kraliçe "hayal kurmayı ve fantezilere yer bırakmayı" da unutmayın demişti!!

Her moda haftası sonrasında olduğu gibi yine gelecek olan trendlere, New York'a göre önümüzdeki sezon neyin moda olacağına bir bakalım!

Renklerde özellikle nötral yani bej-kemik ve toprak tonları çokca kullanılmış, kiremit ve kahveye dönen turuncu, kakao, lacivert, derin mor ve yeşil, mavi tonları ön planda. Metalik renkler tabii ki yine var ama bronz açık ara önde. Parlatma için saks mavisi ve fuşyalar ara ara göze çarpıyor.

Kumaşlara ve materyallere bakarsak fazlasıyla kadife, tüvit ,yün örgü ve çoğunklukla deri ön planda, geçen yıl jile ve yeleklerle başlayan kürk bu yıl "yok artık, dünya üzerinde hiç hayvan kaldı mııı ?" boyutunda abartılmış, çoğu bulabildiğim kadarıyla gerçek kürk, yani suni kürk trendi yavaşlamış durumda maalesef. Kürkü boncuk gibi her bir yerde kullanmak moda, yakada, kollarda genelde bütün olarak, en çok etek uçlarında, etol olarak omuzlarda, şapka olarak, yaka ve bilimum aplik olarak kürk de kürk! Bana biraz aşırı geldi, hem kürke tavrım hem aynı şeyin sürekli tekrarından hoşlanmamam sebebiyle. Deri ise yine çok çok kullanılıyor ve bu defa devetüyü ve hardal tonları daha bir trend.

Desenler eskisi kadar karmaşık ve yoğun değil, grafik etki azalmış. Onun yerine monokrom yani bir bütün renge hafif kontrast katan bloklara, iri ve pastel çiçek desenlerine, ve kumaşların kendi dokularının verdiği desenlere odaklanılmış.

Şahsen en beğendiğim koleksiyonlar Threeasfour, Halston, Phillip Lim, Milly, Proenza Schouler, Rodarte, Irina Shabayeva, Jeremy Scott, Ports 1961, Jason Wu ve Carmen Marc Valvo.

New York Moda haftası'nın 20 belirgin trendini podyumdan fotoğraflarla bu şekilde sıraladım:




















[Görseller:style]

1 yorum:

Kürksever dedi ki...

Bence NY Moda Haftası'ndaki sıkıcılık, bu on yılı tanımlayacak ana çizgilerin hala ortaya çıkmamış olması. Çizgiler derken, 70lerin disco modası, 80lerin vatkaları, aerobik tozlukları, kabarık saçları, "power" kürkleri, 90ların düz çizgileri, monokrom renkleri, "grunge" modası gibi koca bir on yıla damgasını vuran, öyle bir sezondan diğerine tüketilmeyen trendleri kastediyorum. İşte bu trendler, çizgiler, modacıların kafalarında oluşturabilcekleri veya biraraya gelip karar verebilecekleri şeyler değil. Müzik, sinema, dünyayı etkileyen siyasal olaylar ve akımlar... Moda bu kaynaklardan beslenmezse böyle akımlar ortaya çıkamaz. 80lerde Hanedan'ın, Dallas'ın yaptığını en son Sex and the City yaptı, oda biteli çok oldu mesela.