8 Kasım 2012 Perşembe

GEZİ | New York'da Ekonomik Alışveriş Adresleri

Woodbury Common

New York gezimize ilerleyen postlarda muhit muhit, mahalle mahalle devam edeceğim ama bir kısa alışveriş molası verelim diyorum hanımlar:) Esasen New York'un her yeri alışveriş ama bu postta ekonomik seçenekler, outlet ve sample saleler ile az dolarla çok designer yapmanın bazı ipuçları var diyelim:)

 
OUTLETLER:
Artık sağır sultanın bile duyduğu ve benim de ilk durağım olan Woodbury Commons ile başlayalım, burası devasa bir outlet kasabacığı. Aslında New York'ta ama ulaşabilmek için önce New Jersey üzerinden geçmek gerekiyor.

Ulaşım: Birkaç kişiyseniz bir  araba kiralayıp gidebileceğiniz gibi şu linkten de göreceğiniz üzere oraya ulaşım için pek çok farklı seçenek de mevcut. Ben Times Square'e çok yakın olan ( 42th Street ve 8th Avenue kesişiminde) New York'un devasa otobüs terminali Port Authority'den Gray Line tur otobüs firmasından Woodbury gidiş-dönüş otobüs bileti alarak gittim. Bu terminalde aklınıza gelebilecek her tür tur satışı mümkün:) Pek çok firma var, ben gelişine Gray Line seçtim terminal binasının ilk katından. DİKKAT! Gidiş-dönüş otobüs biletinizi aldığınızda fişinizi sakın kaybetmeyin, Woodbury'ye ulaştığınızda o fişi Information Desk'e gösterinde ekstra indirim ve yemek kuponları alıyorsunuz. Ayrıca dönüşünüz de o fişe bağlı:) Yaklaşık 50 dakikalık bir yolculuk sonrası Woodbury'desiniz.


Otobüsten iner inmez ilk iş kafanızı kaldırın ve bir saat kulesine benzer binayı görüp oraya yollanın, işte orası otobüs fişinizi gösterip hem Woodbury haritanızı hem de ekstra indirim kuponlarınızı alacağınız yer. Haritayı öncesinde şu linkden de indirip çalışabilirsiniz, doğrusu tavsiye ederim, çünkü burası öyle böyle büyük değil ve hemencecik kalabalıklaşıyor, orada vakit kaybetmeyin önce nereye gideyim diye düşünürken. Sabahın köründe gidin derim!

Hatta ilk olarak Coach, Tory Burch, Prada, Micheal Kors ve Burberry'ye (tabi eğer ilgi alanınızdaysa) bakın çünkü bunların  kapısında oluşan sırayı size kelimelerle ifade etmem zor! 3 dolara 5 dolara satılıyor sanırsınız, öyle bir sıra sıra üstüne. 

Woodbury evet bir outlet kasabası ama sanmayın ki tasarımcı markaları ucuz: örneğin Dior, Fendi, Missoni burada öyle pek ucuz değil, normal mağazadan bir 100dolar kadar ancak farkediyor; ama yukarıda bahsettiklerim ve bunların yanında GAP, JCrew, Juicy Couture gibi markalar hakikaten çılgınca ucuz. Parfüm ve güneş gözlükleri de aynı şekilde! 

Benim için taa oraya kadar gitmişken designer parçalar daha mühim olduğu için ve zaten GAP filan gibi  casual giyim insanı olmadığım için bunları hem bol hem ucuz bulabileceğim ilk 3 durağım sırasıyla Saks 5th Off; Barney's Outlet ve Neimann Marcus outlet oldu. Bunlar da hakikaten o kadar çok mal var ve öyle çok ucuzlamış ki!  Louboutin'ler bile! Ama epey vakit harcamak lazım çünkü çoğu şeyin ağzı yüzü bir tarafa kaymış halde. Yılmadan arayın:)

İpucu: Woodbury'ye giderken çok rahat bir ayakkabı ve deneyeceğiniz şeyleri üzerinize çok rahat geçirebileceğiniz bir kıyafet giyin, zira soyunma kabini gibi bir lüks için 1 saat beklemeniz gerekebilir. Ayrıca yanınıza mutlaka taşınabilir boy bir bavul alın, onca poşeti taşıyamayacağınız gibi, otobüsle dönerken de yanınızda oturan kişiyi rahatsız edeceğiniz miktarda poşeti elinize almanız yasak, bagaja koymak zorunda kalırsınız! 

Century21 Stores

Gelelim bir başka devasa outlete! Bu defa Manhattan'da, şehrin içindeyiz. Century21 Stores ilk mağazası ile Downtown'da, şimdi bir de Broadway'e yakın açılmış. Mağaza adreslerine ve saatlerine şu linkten ulaşabilirsiniz.

Burası çok katlı bir departman mağazası ama nasıl büyük, nasıl tıklım tıkış (hem insan hem ürün olarak) anlatamam. Heyhat hiçbir zaman harala gürele alışverişde başarılı olamadım, hep dingin, sabah saatlerinde, kimsecikler yokken, mallar yığılmamışken ve insanlar birbirini öldürmüyorken bir şeyler alabiliyorum. O yüzden tıpkı Woodbury'de öğle saati itibariyle olduğu gibi burada da çok ama çok bunaldım.
 

Öncelikle işinizi biraz kolaylaştırayım, ilk iş ayakkabı bakarım diyenlerdenseniz (hihiihi) mağazanın yanında ayrı bir binada yer alan ama girişi mağaza içinden labirentimsi bir asansör ve merdiven sonucu ulaşılabilen ayakkabı galerisine uğrayın.  Tasarımcı ayakakbılarda numara bulmak zor, ben 37 hiç bulamadım ama Jessica Simpsonlar filan havalarda uçuşuyor.

Kıyafet reyonlarına geldiğinizde şok olabilirsiniz çünkü bu ne bee babaanne şeyleri gibi, ay çok demode filan olacaksınız, durun panik yok, yanlış yerlerde takılıyorsunuz:) "European Designers" bölümünü bulun, inanın param olsa hepsini bu hengameden kurtarırım diyeceğiniz Dior'lar, Rochas'lar filan var. Yalnız ben olsam bir maske , bir dezenfektan ve lastik eldivenle dalarım kıyafetlere, böyle bir toz duman yok! Bence bu kısım dışında kıyafetlerde bakmaya değer bir şey yok.

Mağazasının bir de iç çamaşırı bölümü uuuu çok şukela:)

İpucu: Bu mağazaya ulaşmanın en hızlı yolu tabii ki metro. Unutmayın burdan çıktıktan sonra gezecek, görecek haliniz kalmıyor, yükünüz de esaslı oluyor o yüzden günün sonuna bırakın, ya da akşam karmaşasına kalamam derseniz, aldıklarınızı aldıktan sonra otelnize dönüp bir ikmal yapın:)

BH Photo-Video-Audio

Kıyafet, ayakkabı, çanta ile devam edeceğiz ama birçoğumuzun pek meraklı olduğu bir şey de fotoğraf malumunuz:) Çok tuhaf bir mağaza olan BH bu konuda en çok çeşidin "en ucuz" fiyatla satıldığı devasa bir mağaza. Manhattan'da pek kolay ulaşılan bir noktada ama çalışma saatleri biraz alengirli, gitmeden önce mutlaka netten bakarak gidin. 1 diye gidip 3 fotoğraf makinesi, 5 video kamera ile çıkarsanız şaşırmayın:)

İpucu: NY'da yemeye de gidecekseniz, alışverişe de gidecekseniz önce internetten gideceğiniz yerin çalışma/servis saatlerini mutlaka kontrol edin.)

SAMPLE SALE:

High Line-Chelsea

İşte bence NY'un asıl olayı bu! Outlet tamam iyi hoş ama asıl olay sample sale'ler. Ben önce kendi keşfettiğim bir kaç tanesinden bahsedeceğim ama bunların çoğu stabil değil, o güne/haftaya özel şeylerdi. Yine de nerelerde bulunabilir size biraz ipucu vereceğim.

İpucu: NY seyahatiniz belli olduğunda Google'a NY City Sample Sales diye yazarak arama yaptırın, bazı siteler üyelikli/ücretli olarak bu bilgiyi verse de bazı sitelerde free olarak orada bulunduğunuztarihlerde hangi markaların nerelerde sample sale'şeri olduğunu öğrenebilirsiniz. Mesela ben YSL'y ucundan kaçırmışım ama Proenza'yı yakaladım.


NY'da çook eskiden limandan gelen malın mülkün, gıdanın vs paketleme ve dağıtımının  yapıldığı bölge olan Meatpacking District, bizim de o çok aşina olduğumuz "kentsel dönüşüm"e uğrayıp, sanatçıların, hiplerin, özgür ruhluların, işte Alexander Wang'lerin filan radarına girince popüler olmuş. Burada depodan bozma binalarda Diane von Furstenberg, Alice+Olivia, Alexander Wang gibi pek çok şımşıkır mağaza var; ama bir de bunların yanında tam da High Line denen demiryolu köprüsünden bozma şahane parkın merdiven ayağı dibindeki sokaklarda sample sale mağazalar var; kaldırımda yürüken önünüze bir karton levha üzerinde Dolce&Gabbana Sample Sale Up gibi bir şey çıkıyor mesela, yuppii deyip tuhaf bir binadan tuhaf bir kata çıkıp ayıla bayıla alışveriş yapabiliyorsunuz:) Ama işte bunlar kalıcı değil, keşfedip göreceksiniz. 


Bir de tabii her daim sample sale satanlar var, bunlardan biri SCOOP Street mağazası. SCOOP NYC mağazasının hemen yanında, normal bir mağaza gibi, giriyorsunuz ama sonra alt kata inince dı dı dı dımmm! Sigerson Morssion ayakkabılar, Halston Heritage ciciler oh la la!


Yine bu bölgede dönem dönem açılan pop-up mağazalar pek güzel. Mesela çook ama çok uzakta olduğu için gidemiyorum diye hayıflandığım TARGET hoop NY Moda Haftası şerefine burada "Shops aty Target" mağazasını açmıştı, yukarıdaki fotoğraflardan üstteki logosu alttaki sırası:)


Aynı şekilde kozmetik cenneti olan Birchbox da NY Moda Haftası'na özel bir pop-up mağaza ile hemen civardaydı.


Burada bir de bizim "Galatamoda"vari bir stand alanı ile karşılaştım, kıyafet değil ama özellikle aksesuarda öyle güzel, öyle orijinal ve öyle makul fiyatlı şeyler vardı kii! SCOOP'da ve Alice+Olivia'da iflas etmiş olmasaydım iyiydi.

Chelsea Market

VINTAGE:
Meatpacking'den yürüyüp kendimi o çok görmek istediğim Chelsea Market'a attım. Bu ve buradaki şahaneler bir başka postun konusu ama vintageseverle riçin burada bir bit pazarı olduğundan bahsedeyim istedim.


Vintage konusunda uzman değilim, dekoratif objeler haricinde vintage alışverişi yapabilen biri de değilim ama bu bit pazarından gördüğüm bir Givenchy elbise ve bir Byblos çanta beni benden aldı! Takılar ise hayranlık uyandırıcı idi.

İpucu: Yolu New York'a düşen vintageseverler hemen Deniz Baran'cığımın kapısını çalsınlar, kimbilir onda ne adresler vardır:))

Ekonomik alışveriş seçeneklerine başka neler ekleyebilirim?
  • Birkenstock, UGG ya da sneaker insanı olmadığım için ben bakmadım ama Oylum'un bana tavsiye ettiği David Z. neredeyse her yerde karşınıza çıkan ve bu ürünleri bulabileceğiniz bir zincir.
  • Macy's delirmiş turist kalabalığı ile mücadeleye değer derseniz elbette bakmanız gereken devasa mağazalardan biri.
  • Urban Outfitters ise (nedendir bilinmez hiç foto çekmemişim ama) kesinlikle ve kesinlikle uğranması gereken mağazalardan biri.
  • Forever21 de yine ucuz filan değil dev ucuz denebilecek, kumaşıydı dikişiydi bilemem ama modelleriile gayet de güzel şeylere sahip olan bir başka zincir. Bunlar pek çok yerde var, adreslerini haritanızda işaretleyin hanımlar;)

Pek yoruldum! Ben sabah sütü molası verirken, siz NY haritasını önünüze alın bence:))
Ya da gidenler, görenler, bilenler yorumları ile bu rehberi tamamlasın;)

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Selam Boom,

Moda sever kardeşlerin için harika bir rehber hazırlamışşın. Gidip kafamı alışverişten kaldırmayacağım günü iple çekiyorum. Tabii ki senin rehberin yardımıyla, teşekkürler! ;)

Unknown dedi ki...

Selam Boom,

Moda sever kardeşlerin için harika bir rehber hazırlamışşın. Alışveriş ve gezmekten bithap düşeceği o günü iple çekiyorum. Tabi ki senin rehberin yardımıyla, teşekkürler! ;)

INSTYLE FEMİNİN dedi ki...

çok özendim ,harika bir bilgi oldu ,teşekkürler

Ahu dedi ki...

Boom cok zolemisim resmen NY damarim kabardi. Woodbury'e tekrar gidip kendimi kaybedesim var. NY sokaklarinda bos bis dolasip kendimi kaybedesim var :). Cok guzel bir post olmus. Tam tehber olmussun bize :) insallah seneye hepsini gezicam.

Adsız dedi ki...

Tj maxx-marshall-ross mağazalarına da bakmadan donmeyin bir cok markayı cokucuza alabileceğiniz 3 yer. Eğer ikinci el giyerim derseniz ya da millet almış ama dokunmadan etiketi ile getirmiş ikinci el statüsüne düşmüş seyleri alırım derseniz goodwill e mutlaka uğrayın 2-5 dolar arası ürünler dolu.bu saydıklarımın hepsinde eyalette var map ten bakmanız yeterli . Goodwill hayır kuruluşu o yuzden cok ucuz . Macys güzeldir ama onun zamanı simdi degil Aralık-Ocak aylardır o zaman komik rakamlara alırsınız bı cok şeyi . Bergners mağazasını atlamayın internetten Amerikada bulunduğunuz sure icinde coupon bakın Bergners mağazası bol bol coupon koyar her 20$ a 5$ falan karınız olabilir.her mağazanın couponu olur ama şansınıza hangisi açtıysa o ara .aldiginiz şeyi geri vermek
İsterseniz hiç düşünmeyin direkt gidin iade etmek istediğinizi söyleyin sorgusuz sulasiz geri alırlar size güvenirler elektronik aletlerde bile. Fişinin sizde olması yeterli.

Ayça

Abuk Kraker dedi ki...

süpersin boom!
bir gün yolum düşerse (aahhhh keşkeee) kesinlikle gideceğim, göreceğim. karış karış arşınlayacağım buraları :)

LifeofUrban dedi ki...

Bir de alisveris icin keisnlikle ve kesinlikle New Jersey'deki " Jersey Garden " isimli alisveris merkezine gidilmeli. Ayni sekilde Port Authority'den otobus gitmekte. En guzel yani Victori's Secret'in cok cilgin bir outleti var. 99 cent'e bikini mi olur ? 5 dolara push up mi olur ? demeyin gidin. Gapler, Guessler soylemiyorum bile. Cok deli bir alisveris merkezi :)

Adsız dedi ki...

T J maxx de Iyi parcalar bulunacak yerlerden :))

Gizem dedi ki...

Bunca şeyi nasıl yaptın boomcum :)) Öyle şeker bir anlatımın var ki sanki yarın gidecekmişim gibi dikkatle okudum.pp

Stilize dedi ki...

Boomum, bu ara benim bir NYC m tuttu.. Nasil ama anlatamam.. Allam gidiyim, goreyim christmas NYE de orda olayim coook istiyorum.. Bu yazi ve oncekiler ile de iyice agzimin sulari akti.. Bu arada bu sekilde istekle en son Barcelona'yi deli gibi gormek istiyordum basimiza neler geldi heheheh, oyuzden sevgili Emre bana kot kotu bakiyor bu kadar cok isteme diye:)

Pirlanta kutusu dedi ki...

Ben de TJ Maxx, Marshalls ve Ross'u eklemeden edemeyecegim. Ayrica Woodbury Commons'a ek olarak, New Jersey'de birkac Premium Outlet daha var. Hic Woodbury kadar kalabalik olmuyor, genellikle local insanlar takildiklari icin cok daha chill out bir ortami var. Ismi Jersey Shore Premium Outlets, New Jersey'nin Asbury Park isimi sahil kasabasinda. NYC'den araba kiralayip gitmeniz gerekebilir, cunku pek public transportation oldugunu sanmiyorum.

Adsız dedi ki...

güzel görünüyor resimler :)

PAPİŞ STYLE dedi ki...

Boom ne güzel anlatmışsın yahu. Bir gün gidersem kafayı yer miyim acaba? Bu senin ve diğer yorumcu arkadaşların verdiği alışveriş yerlerini gezerken hayal ettim de kendimi:)) Ancak ben öyle kuyruktu, sıraydı, aşırı kalabalıktı yok gelemem öyle şeylere. Hayatta işim olmaz. Ben de o kadar sabır yok. Neyse o günler gelsin de bakarız:))

hesna dedi ki...

çok güzel anlatıyorsunuz harikasınız :) bizimde newyork planımız var çok yararı oluyor yazdıklarınızın, teşekkür edyorum...