9 Ağustos 2010 Pazartesi

TREND RAPORU | Mad Men'in Kadınları Charlie'nin Meleklerine Karşı!

Yeni sezonda savaş var hanımlar!



Şıklık savaşında geç 1950 erken 1960'ların hanım hanımcık kadınları, 1970'lerin güçlenmeye başlayan sofistike kadınlarına karşı! Bu tütülü, madalyonlu, ince belli, geniş paçalı, puantiyeli, karamelli savaştan karlı çıkansa yine bizleriz:))) Sonunda seksenler bitti, muhteşem yılların muhteşem çizgileriyle dolu yeni sezon mükemmel olacak!

1950-60'lar:





Mad Men'in popülerleşmesiyle 60'lar etkisinin modada görülecek olması elbette sürpriz değildi, o kadnlar giyindikçe TV karşısında ben ve milyon kadın ağzımız sulanarak bakmadık mı! Karman çormanlıktan yeniden usta terzilik, ince işçilik ve istisnasız şıklığa olan özlem kabardı kabardı ve sonunda podyumlarda yerini aldı.

Swing'e hazır olun hanımlar! Midi etek boyları, kuplu elbiseler, kalem ya da tütülü bol volanlı etekler, ön plana çıkmış bir feminen figür sizi bekliyor. Modelinizi seçin:

  • Birbirinden şık ve kocacığının aldığı kıyafetlerle mükemmel güzel BETTY DRAPER
  • Biraz arada kalmış ne çok kabarabilen ne seks objesine dönebilen ofis kızı PEGGY OLSON
  • Ne yapsa ateşli, balıketi figürünü kalem elbiselerle sunan,elinden kaçan kurtulmaz seks bombası JOAN HOLLOWAY
1950'lerin gece elbiselerinin 1960'larda gündüze uyarlanmış versiyonları bu trendin belirgin parçalarından:
  • Diz hizasında ya da hemen altında biten tam daire volanlı, bazen tütülü, bele oturuk elbiseler için LOUIS VUITTON; PRADA ve DRIES VAN NOTEN size yol göstersin:)
  • Derin yeşil, kırmızı ve sarı gibi parlak canlı renkler yanında puantiye, pötükare ya da çiçek desenler ön planda!
  • Burada Mad Men'den Betty gibi giyinmekten bahsediyorum, Tanrım bahtımızı benzetmesin:))) Üstünüz ince, kalça ve baseniniz genişse bu elbiselerle kalçanızı kapatabilir, belinizi daha ince dolayısıyla gövdenizi daha dolgun gösterebilirsiniz.



Tabii kayık ya da degaje yakalı, figürünüze tastamam oturacak, kumsaati modelinde, Joan Holloway gibi siz yürüdükçe yürecikleri hoplatacak(ay Boom alemsin sanki Türkiye'de yaşamıyorsun hahahaha diyesim geldi burada daha siz uyarmadan tamam:p) kalem elbiseleri unutmayın. L'WREN SCOTT da en güzel örnekleri var, özellikle bu tür elbiselerde olmazsa olmaz aksesuar yakada minik bir broştur! Arkada mini bir pili ya da yırtmaç, yüksek bel şart!

Daha çabasız ama yine 60'lar kokan bir tarz için Peggy'yi örnek alabilirsiniz, etekler ne seni fena yaparım diyecek kadar dar ne de zengin kocam var diyecek kadar kabarık:) orta karar, pilili ya da yarım volanlı, bazen özellikle beyaz ya da krem kapri pantolonlarla kombinlenmiş mini, inci düğmeli hırkalar ya da pötükareli, fırfır yakalı dar gömlekler.

Bu trendin bana göre en olmayacak şeyi haliyle platformlu, çok yüksek topuklu pabuçları bir kenara bırakmak ve ya babet ya da kitten heel dediğimiz alçaçık topuklara geçiş yapmak:/ Bu pabuçları sevimli soket çoraplarla da giyebilirsiniz:)

Bu trendin aksesuarları ne olmalı?
  • Evet kitten heel ayakkabılar dedik,
  • yanına kısa yada uzun eldivenler,
  • ve o eldivenlerin olduğu kollarda pastel tonlarda mini çantalar,
  • tabii ki KIPPPPKIRMIZI bir ruj, en olmadı pembe:)
  • Geçen sezondan beri aklımızı çelen kedi gözü gözlükler(Tom Ford olsa mis olur),
  • yüksek belli eteklerde beli incecik gösterecek kalın kemerler, yakalarda mini broşlar,
  • tabii ki ipek eşarplar(üstü açık araba ilüzyonu, o da olur belki:)),
  • ve saçlara bool bol krepe:)

"Şekerim taa 1950 çok eski, ben o kadar yol yapamam zamanda" diyenleriniz için bu trendi modernize etmek üzere belki boyfriend ceketler, daha modern saç kesimleri, edgy aksesuarlar ya da biraz dekolte kullanabilirsiniz:)




1970'ler:



Yeni sezonun diğer gözdesi, kadınlar için pek çalkantılı geçen 1950-60 yıllarının gösterişli, parlak renkli, ultra feminen trendlerine rakip kadınların güç ve değer kazandığı 1970'li yıllar. Size daha önce şu yazımda bu trendi Revlon Charlie Girl ile ilintileyerek anlatmıştım:)

Podyumlarda 70'lerin yeni ve modern yorumları muhteşem, tabii CHLOE işe el atınca aksi düşünülemez zaten! ELIE TAHARI ve SALVATORE FERRAGAMO podyumları da en iyi örneklere sahip! İlkbahar sezonuyla bize bol bol göz kırpan bu trend sonbaharda iyiden iyiye ağırlığını hissettiriyor. Charlie'nin meleklerinden biri olmaya, erkeksi sofistike takımları tüm dişiliğinizle taşımaya karamel tadında, kahve sıcaklığında takılmaya hazır mısınız?



  • Yüksek belli, geniş paçalı, dökümlü pantolonlar olmazsa olmazımız, bunları ince kemerlerle süsleyebilirsiniz;
  • uzun kollu, dökümlü, ipek ya da saten özellikle fularlı ya da fırfır yakalı gömlekler;
  • dar balıkçı yaka ince kazaklar, gömlek üstüne süveter, yelek ve pelerinler;
  • geniş yakalı gömleklerle giyilmiş jilet gibi tabir ettiğimiz yelek-ceket-pantolon takımlar;
  • ve tabii ki ipekli tulumlar!
  • Geceleri yine ipek ve metal ışıltısından şaşmayın, boyundan askılı derin gögüs dekolteli uzun elbiseler seçin, sırt dekoltenizi uzun ince zincir kolyelerle süsleyin, Bianca Jagger size ilham versin. Disko daha yeni yeni doğuyor, ona tanıklık edin:)
  • Monokrom ön planda yani desen ve renk karışımına yer yok: krem, karamel, kahve, kiremit, camel gibi natürel renkler bu trendin esasları.

Aksesuarlarsa çook çok önemli! 70'lerden ne giyerseniz giyin yanınıza almanız gereken ennn önemli aksesuar kendine güven ve kimseyi takmaz seksapeliniz olmalı, bunu unutmayın! Cesur ve yenilmezsiniz!

  • Aksesuarlardan en belirgin olan madalyonlar: uzun ince altın zincir ucunda bir madalyon geniş paça pantolonunuzla giydiğiniz dar balıkçı yaka trikonuzun üzerinden ya da gömleğinizin açık yakasından içeriye sallansın.



  • Çanta gücünüzün simgesi; şık, deri, yüksek kaliteli, uzun saplı çantalar seçin. İnce kemerlerle tulum, yüksek bel pantolon ve eteklerin belini süsleyin.
  • Çizme ve botlar ayakkabılara tercih ediliyor, özellikle geçen kış gelen diz üstü çizmeleri dar midi boy eteklerle kullanabilirsiniz.
  • Mücevherlerinizi "boho" tadında seçin, üstü üste bilezikler, bir çok parmağa büyük taşlı yüzükler gibi. Özellikle altın renkte mücevherler tercih edilesi.
  • Makyaja gelince eflatun, mor ve yeşil tonlarda göz kalemleri ve parlak rujlar 70'lerin minimal renklerdeki kıyafetlerine kontrast oluşturacak şekilde, Charlie'nin meleklerine bakın, saç ve makyaj ilhamlarınızı alın.
  • Bir de sigaranızı ağızlıkla kullanırsanız siz tam bir 70'ler kadınısınız!



Dergilerin Ağustos sayıları zaten muhteşemdi, Eylül sayılarını sabırsızlıkla bekliyorum. Dergilere 50-60 ve 70'ler ilaç gibi geldi, editöryaller enfes, stylingler ilham verici. Yukarıdaki bazı örnekleri size fikir versin hanımlar, hadi bakalım istediğinz gibi ışınlatın kendinizi:)) Merak ediyorum hangisi size göre, sanırım ben seçemeyeceğim:) ?



[Kaynak:style,fashiongonerogue,google]

11 yorum:

Peaceinwonderland dedi ki...

Bö 2. kolay olunmuyor.
Boom yine döktürmüş yazısını.
Tebrikler müthiç eğlenceli ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
Kocaman öpücükler.

vintage peony dedi ki...

60's rocks!!! :)

aysegul in ny dedi ki...

50'ler, 60'ların bu kdr doğurgan geçmesinin sebebi:))) bel ince kalça geniş, memeler dolgun alttan destekli erkeklerin kafasında ki tek kadın modeli varmış bir nedeni demek ki:))

Melis dedi ki...

BOOM bence sende de tam bir 50's 60's havası var ;) harikaaaa bir post okurken eğlendim..yazılara kendi espirilerini katılıyorsun ya işte onu çoook seviyorum :)

sophie dedi ki...

eğer 50li yıllara merakı olan varsa far from heaven diye bi film var.tavsiye ederim.o dönemdeki "kusurzsuz evlilik" kavramının aslında nasıl da yalan olduğunu, zencilere yapılan muamele ve o yıllardaki homoseksüelliğe verilen tepkiler vsvs.
filmden çok bişi beklemez, renklere ve anlatılmak istenene bakarsanız güzel bir film.ama sıkılan çok arkadaşım olmuştu=)
ama kıyafetler i-na-nıl-maz sırf onun için izlemiştim zaten :D

kesinlikle 50li yıllarda yaşamalıydım =) hatta bi süredir o döneme uygun elbiseler dikme planlarım bile var ama hava malum fazla sıcak dikiş dikilmiyo hiç =)
ya ama 70lerin bol pantolonları ve fularlı gömleklerinden bu sene almazsam olmaz.altın rengi kolye ve yüzüklere de dayanamıyorum 30-40tane sadece o tarzda yüzüğüm var =)

ay kafam karıştı çokçok güzel bi post olmuş tebrik ederim bayıldım!

Stardust Memories dedi ki...

Sonuna kadar betty, nefrette etsem kendisinden bütün elbiseleri mükemmel. Kadınsılık konusuna gelince Joan'ın giydikleri de tam 50'lileri yansıtan seksapellik de fakat tercihim hem betty'den hem de 50'lilerden..

*STYLEBOOM* dedi ki...

@peace in wonderland cnm tesekurler evet bi gaz almis yazmisimki sorma, sıkıcı olmamistir umarim:)

@vintage peony definitely:)

@aysegul in ny haha sosyolojik yaklasimlaar:)

@melis ben de kendime yakistiriyorum o yilari yaaa:) tesekkurler

@sophie o filme bayyiliyorum hakikaten kiyafetler o kadar iyi ki konuya cok odaklanamamistim bile ilk izledigimde:)

@stardust elbiseleri olmadan o bir HİÇ:)

Koray Caner dedi ki...

Valla yine ağzım açık okudum bunu.. Artık "StyleBOOM" dergisini moda dünyasına sokmak gerek! :)

Unknown dedi ki...

Boom um naaptin saane bir yazı olmuş. Stilize 50's ve 70's izlemeye doyamaz, ama gel gör ki 60's a biter.. Pop Art'ın patladığı, Edie Sedgwick gibi"it girl" kavramının doğmasına sebep olan ve ilk sıfat sahibi gibi acıklı hayatı olmasa da, onun gibi kusursuz bir siluete sahip olmasa da, buyuk kupeler, sac aksesuarları... hep onlardan gelme, bu donemin de Edie leri Kate Moss, Sienna ashkı neden?! Hep 60 lardan!!..
Edie ile ilgili yazım: http://stilize.blogspot.com/search/label/Edie%20Sedgwick

DB JUNK dedi ki...

Burçin'cim nefis bir yazı olmuş ellerine sağlık, bayıldım bayıldım:)

*STYLEBOOM* dedi ki...

@koraycaner hah bir software uzerinde calisiyorum cnm, tesekkurler:)

@stilize ahhh kahrolsun andy warhol,ben de edie'ye bayilirimmm. bu yazina hemen daliyorum cnm! her ne kadar bu sezon 60larin heuz 50ler etkisinden kurtulamadigi erken yillari etkin olsa da icimden bir his seneye hepimiz edie olacagiz diyooooor:))

@db junk denizcim begenmene cook sevindim, ugrastigima degince cok mutlu oluyrum:)