18 Ekim 2012 Perşembe

GEZİ | New York'ta İlk Durak Central Park


New York turuna şöyle bol yeşillikli başlayalım dedim;) İnsan ota, börtüye, böceğe, oksijene düşkün olunca, otomatikman parklara da düşkün oluyor. Dünyanın enn büyük şehrinde, arazi bu kadar değerli, insan bu kadar çok, yer bu kadar azken yine de devasa bir bölgeyi sadece çayıra çimene ayırmak ve ona asla ve asla dokunmamak, işte benim için medeniyet bu! Oysa eminim orada da "yaparım dedim yaptım, alamazsın dediler aldım" tadında müteahhitler eminim vardır:p Central Park 1876'dan beri yemyeşil durmakta!

Evet ilk durağımız hepimizin pek aşına olduğu Upper East Side'ın incisi Central Park!


Manhattan adası esasen dümdüz, engebesiz bir dikdörtgen. Sanırım engebeye, hafif tırmanışa filan rastladığım tek yer Central Park oldu, yetmedi parkın içinde kaybolacağım tuttu, çünkü inanın tarifsizce büyük:) Benim yaptığım hataya düşmemeniz için size tavsiyem "aa şurda bi kapı varmış giriim geziim parkı" gamsızlığına düşmeyin, elinizde haritanız olsun ve parkın hangi kapısına gireceğinize o kapının açıldığı sokak numarasına bakarak karar verin; çünküüü parkın içinde gezilecek-görülecek yerleri de hangi sokağın girişine yakınsa o sokağın numarasını referans vererek anlatmış pek çok gezi kitapçığı.


Bakalım ben guruldayan karnıcığımı doyurmak üzere parkın içindeki Boathouse'u ararken nelere rastlamışım:)


Central Park'da irili ufaklı bir dolu gölcük var, bunların dibindeki kayalıklarda oturmak, gitar çalanları dinlemek, yeni flört edenleri kesmek, ördeklerle takılmak mümkün:)) Bir yabancıya fotoğraf ricasında bulunmak: ı-ıh bana göre değilmiş.


Sanki bir metropolde değil de gerçekten kırda olduğunuzu düşündüğünüz bir anda yine de başınızı kaldırdığınızda ufukta devasa gökdelenlerin size yukarıdan baktığını görebiliyorsunuz. Evet New York'tasınız! Gökdelenlerin altında uçsuz bucaksız çimlerde piknik sepetinizi ve pötükare örtünüzü alıp kahvalt yapın derim, yağmur benim bu planımı bozdu:)


Central park'taki ahşap bankların her biri bir anlam kazanmış:) Bu A ve a kim bilemiyorum ama benim favorim bankı arkadaşlığa adayan Dylan oldu:))


Parkın görülesi yerlerinden biri Belveder Kalesi.Burası parkın en yüksek noktası veee bir de gözlemevi içeriyor. Boathouse'u bulmak için (74. sokak hizasından parka girmem gerekiyormuş:) ben 79. sokak hizasındaki buraya geliverdim:))


Fotoğrafımı çekecek kimse olmadığı için ya da bir yabancıya "ayy bi fotomu çeker misiniz" demediğim için en çok üzüldüğüm yer! John Lennon anısına yaptırılan "Imagine" mozaiği:) Benim mottom! Bu mozaik, Central Park'ta Strawberry Fields denen bölgede. O yuvarlağın göbeğinde bir foto için yine gideceğim:)


Veee sonunda hedefime ulaşıyorum:)) Parkın içinde suydu, dondurmaydı ve elbette NY'un resmi yiyeceği sosisliydi bulmak çok kolay ama burası adamakıllı yemek yiyip, daha da güzeli göl kıyısında şahane bir manzaraya karşı chill out yapabileceğiniz tek yer.

Aslında Boathouse'da restoran olan Loeb Boathouse baya bir pahalı, ama mesela orada ne güzel evlenme teklif edilir dedim ben. Paracıkları bu menüye gömmek yerine yine Boathouse'un içinde bulunan alakart büfeden leziz bir yemek ya da hemen dışındaki grillcilerden hamburger, sosisli vs. yiyebilirsiniz.


Yemeği ne tarafında yemiş olursanız oluun, hemen burada pek afilli bir de gondolun kıyısında bir şarap ya da kokteyl keyfi yapmayı unutmayın.


Biraz sıra oluyor çünkü herkes gezmekten yorgun düşmüş ve sonra burada şarapla mayışmış halde kalakalıyor:) Ve evet NY'da yukarıdaki kısalıkta bir şortla ulu orta gezebiliyor ve tacize uğramıyorsunuz!!!! 
:o :o :o


Üstüme şarap dökünce soda getirdiler, işe yaradı!


Central Park'a kadar gelip de göremediğim tek yer sanırım şu eski, klasik atlıkarıca- The Carousel- oldu. Onu da ben bir sonraki sefer için not alıyorum. Siz yolunuz düşerse mutlaka gidin çünkü o tür atlıkarıncalardan sadece 100 adet kalmış!

Parkın doğu yakasında meşhuur Met müzesi, biraz yukarısında Guggenheim vee batı yakasında da Natural History Museum var. Bir sonraki postta buralara gidiciiz:) Siz de bu şekilde bir rotayla bir günü zor da yetse bunlara ayırabilirsiniz:)

12 yorum:

Grace Happy dedi ki...

tatlı kız cocugu gıbısın bence gıbısın degıl oylesın zaten bu doğa guzellıgını hatrlamak ıyı oldu tesekkurler:)

Unknown dedi ki...

Ahh NEW YORK NEW YORK:((((
Ne çok da özledim..
Organizasyon problemi ve soğuk hava şartlarından dolayı;
New York'ta 15 gün kalıp Central Park'ın kapısından içeriye adım atmamış bir şahsiyetim...off:((
Nasip bi dahaki sefere inşallah dedim,döndüm ama içim gitti şimdi görünce..
Görsel şölen için teşekkürler Boom'cum:))

Fotoğraf için ricada bulunduğunuzda,aslında Amerikalılar ve (genelde karşınıza çıkan İspanyollardan) tatlı bir karşılık alırsınız ama sana pek güleryüzlü biri denk gelmedi sanırım canımcım:)
Devam postlarını dört gözle bekliyorum ben şahsen:)))
XOXO
(ne de olsa Gossip Girl'ün memleketindesin)

Burcu
Bloğuma uğramış mıydın cicim?
www.roomsgardens.blogspot.com



İlknur Kağan dedi ki...

İşi gücü bıraktım ve o güzel anlatımınla çoookkk uzaklara gittidm,rüyalara daldım...

İlknur Kağan dedi ki...

İşi gücü bıraktım ve o güzel anlatımınla çoookkk uzaklara gittidm,rüyalara daldım...

gulcekim dedi ki...

Hiccc ara vermeden boyle onlarca postunu okurum tekrar tekrar okurum hemde.. Her defasında aynı etki oluyor bende masal tadında ny postu devamını sabırsızlıkla bekliyorum <3 (o mini şortlu hatunun üst bacağı biraz dalgalı mı) :o diye düşünmeden geçemedim klasik Türk kızı kıskançlığı mı?? :P

Adsız dedi ki...

Vaktiniz olursa Dumbo'ya da gidin http://en.wikipedia.org/wiki/Dumbo,_Brooklyn
orada kıyıya yakın bir yerde bahsettiğiniz atlı karıncalardan var. Ayrıca çok güzel tasarım dükkanları ve sanat galerileri gezmek mümkün...

MadamB Fashion dedi ki...

Yapılacaklar listemde ennnn başta olan yere gitmişsin. Sex and the city ile birlikte daha da hayran olduğum central park. Orda olmak istedim bende. :)

http://madambfashion.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Boom yaa beni de götür bi dahakine, iletişim senden fotoğraflar benden :)
Zeynep Güçlüten kadar iyi işler çıkartır mıyım bilemiyorum ama Imagine mozaiği'nde aklın kalmazdı :)
Bu bol gezmeli postun devamını bekliyoruzz :)

HANDE dedi ki...

Bir iki sene sonra kısmet olursa kızımla bir New York düşünüyorum, bu postu hemen saklıyorum ve devamını bekliyorum...

Unknown dedi ki...

keyifle okudum devamını da bekliyorum

Gizem dedi ki...

Canım boom ne güzel anlatmışsın! upper east side deynce hemen aklıma good morning upper east siders geldi (xoxo gossip girl :) ) Keşke yabancılara çektirseymişsin fotonu, o tatlı kıyafetle kimse reddemezdi seni ( beni bi kere yunanlı bir kadın reddetmişti hala hayal kırıklığım aklımdadır.p )

*STYLEBOOM* dedi ki...

@grace happy tesekkurler:))

@burcu ah hakikaten senin d ebir tur daha yapman sartmis NYa:) yok ya herkes cok kibar cok sıcaktı ama ben kendim cekiniyorum iste nedense:)

@fashionbank umarim ruyalar gercek olsun:)

@gulcekim haha alemsin:)

@adsiz gittim gittim:)

@madamB hakikaten cok guzeldi

@merve doger ahah keske pyle bir sansimiz olsa:)

@zha harika:)

@modaerator umarim bu defa bikmadan yaziciim

@gizem evet ama iste ben biraz cekingenim o konuda:))