27 Kasım 2010 Cumartesi

MODA SANATI | Küçük Prens - Le Petit Prince-

"... büyükler hiçbir şeyi tek başlarına anlayamıyorlar, onlara durmadan açıklamalar yapmak da çocuklar için sıkıcı birşey oluyor doğrusu..."



Jean-Charles de Castelbajac

"Büyükler sayılardan hoşlanır. Onlara yeni bir dostunuzdan söz açtınız mı, hiçbir zaman size önemli şeyler sormazlar. Hiçbir zaman: "Sesi nasıl? Hangi oyunu sever? Kelebek toplar mı?" diye sormazlar. "Kaç yaşındadır? Kaç kardeşi var? Kaç kilodur? Babası kaç para kazanır?" diye sorarlar. Ancak o zaman tanıdıklarını sanırlar onu."

"Büyüklere: "Pembe kiremitten bir ev gördüm, pencerelerinde sardunyalar, damında güvercinler vardı" derseniz, o evi bir türlü gözlerinin önüne getiremezler. Onlara: "Yüz bin franklık bir ev gördüm" demeniz gerek. O zaman: "Aman ne güzel!" diye bağırırlar."




"Altı yaşımdayken, bir gün "Yaşanmış Olaylar" adlı bir kitapta çok etkileyici bir resim gördüm: Balta girmemiş ormanlarda bir boa yılanının bir hayvanı nasıl yuttuğunu gösteriyordu. Kitapta şöyle deniyordu: "Boa yılanları avlarını olduğu gibi, hiç çiğnemeden yutarlar. Sonra da kımıldayamaz hale gelirler, yediklerini sindirmek için altı ay süreyle uyurlar." O zamanlar, büyük balta girmemiş ormanlarda olup bitenler üstüne çok kafa yordum. Sonra da renkli kalemlere sarılarak, hayatımın ilk resmini çizmeyi başardım."



Bu şaheserimi büyüklere gösterdim, korkmuyor musunuz, diye sordum.
- Niye korkalım? Şapkadan korkulmaz ki! dediler.
Oysa ben şapka çizmemiştim, yuttuğu fili sindiren bir boa yılanı çizmiştim. Baktım ki büyükler resmimi anlamıyor, boa yılanının içini çizeyim de anlasınlar bari dedim.
Büyükler öyledir işte, anlatmazsan, anlamaz onlar.


Hande Bilten

"bir yıldızda yaşayan bir çiçeği seviyorsanız, geceleyin yıldızlara bakmak hoştur. ve geceleri gökyüzüne bakarsın. herşeyin çok küçük olduğu gezegenimi gösteremem sana.. belki böylesi daha iyi. yıldızım senin için herhangi bir yıldız olsun. böylece gökyüzündeki bütün yıldızlara bakmayı seveceksin.."


Jean-Charles de Castelbajac

"Gerçeğin mayası gözle görülmez."



Jean-Charles de Castelbajac

"..güzelsiniz ama boşsunuz, diye ekledi. Kimse sizin için canını vermez. Buradan geçen herhangi bir yolcu benim gülümün size benzediğini sansa bile, o tek başına topunuzdan önemlidir. Çünkü üstünü fanusla örttüğüm odur, rüzgardan koruduğum odur, kelebek olsunlar diye bıraktığımız birkaç tanenin dışında bütün tırtılları uğruna öldürdüğüm odur. yakınmasına, böbürlenmesine, hatta susmasına kulak verdiğim odur. Çünkü benim gülümdür o.."


Stouff-Caseete Butik


“Sadece evcilleştirdiğin kişiyi anlayabilirsin” dedi tilki. “İnsanlarınsa hiçbir şeyi anlayacak vakitleri yoktur.Her şeyi dükkandan hazır alırlar. Ve arkadaşlar dükkanlarda satılmadığı için de, hiç arkadaşları olmaz. Eğer bir arkadaşın olsun istiyorsan, evcilleştir beni!”

Evcilleşmenin ne demek olduğunu soran küçük prens'e "bağlanmaktır" cevabını verdi tilki.

“Ne yapmam gerekiyor peki?” diye sordu küçük prens.



"çok sabırlı olman gerekiyor. önce çimenlerin üstüne, biraz uzağıma oturmalısın. ben gözümün ucuyla seni izleyeceğim, sen hiçbir şey söylemeyeceksin. sözcükler yanlış anlamalara neden olurlar. ama her gün, biraz daha yakına gelebilirsin.”

ertesi gün küçük prens yine geldi. “her gün aynı saatte gelmelisin” dedi tilki. “örneğin öğleden sonra saat dörtte gelirsen, ben saat üçte kendimi mutlu hissetmeye başlarım. zaman ilerledikçe de daha mutlu olurum. saat dörtte endişelenmeye ve üzülmeye başlarım. mutluluğun bedelini öğrenirim.



"unutma, dedi tilki, gülün için harcadığın zamandır gülünü bu kadar önemli yapan. - gülüm için harcadiğim zaman... dedi küçük prens, hatirlamak için..."


Alıntılar: Küçük Prens- Antoine de Saint-Exupery

14 yorum:

Stardust Memories dedi ki...

en sevdigiim kitappp :(
bu postun sahibi benim o kadar!
tasarımlarda pek şahaneymiş...

Adsız dedi ki...

benim de :) daha okumayı biliyorken annemin uyumadan önce bana okuduğu küçük prensi bugün 25 yaşında daha iyi anlayabiliyorum :) kesinlikle sıradan bir çocuk kitabı değil büyüklerin çocukları anlamaları aslında çocukken nasıl düşündüklerini hatırlamaları için tekrar tekrar okunması gerek en azından ben her canım sıkıldığında okuyorum :) tasarımlara gelince bulabildiğim tüm küçük prensli tasarımları alıyorum sade parçalar alıp istediklerimi de yetenekli anneme çizdiriyorum :)

b'locked dedi ki...

çok iyi oldu
harika oldu
muhteşem oldu
gece gece toksin düşüncelerimin hepsini mis gibi attı

Koray Caner dedi ki...

Boom, işte bu süper oldu! Hemen bu kitabı deli gibi seven arkadaşlarımla paylaşıyorum! :)

Adsız dedi ki...

bayiliyorum kucuk prense! supper olmus!

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

milkyhead nur'un ayakkabıları nerde:) onlar da çoook çok manidar ve tatlılar! ayrıca bu posta bir ayrı bayıldım boomcan..

*STYLEBOOM* dedi ki...

kucuk prensi benimle hatirladiginiz ya da benim gibi hic unutmadiginiz icin tesekkurler:))

@seda nurikomun kucuk prensi var miydi ayy ben hic bilemedim onuuu!

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

:)) evett! nur'un elinin nuru! çook şiriinn:)

Nazmiş Teyze dedi ki...

fikir çok hoş olmuş,şapkalar da çok şeker:)

yasemen k. dedi ki...

en sevdiğim kitaplardan biri...
kesinlikle çocuk kitabı değil ama çocukluktan itibaren her sene okunması gereken bir kitap...
Tasrımlarına ise bayılıyorum geçtiğimiz sezon oysho ev giyiminde yer vermişti küçük prense, melissa'ların küçük prens'li halleri de pek bir şirindi... (:

Evlilikten Bahset dedi ki...

Şapkalara bayıldım!

Melis dedi ki...

enn sevdiğim kitap ve nereye gitsem yanımda götürürüm, her doğum günümde okurum benim için çok önemlidir insanlar beni anlamadıkları zaman kendimi küçük prense benzetirim :)

şapkalara bayıldım harikalar :)

Mayni dedi ki...

o benim kahramanım :)

pelininstyle dedi ki...

Kucuk Prens'e bayilirim. Moda dunyasina girmesine de cook sevindim:)