14 Eylül 2011 Çarşamba

GEZİ | Pantheon ve Homini Gırtlak

En son Pantheon yolunda kalmıştık! Hadi devam edelim:) Piazza Navona'nın hemen paralelinde önünde sürekli polislerin bekleştiği(ki Roma polisleri ayrı bir postu hakediyor hanımlar:)) kocaman bir caddeden karşıya geçip sokağa dalıyoruz.


Sağda solda minik, hatıra eşyalar, magnetler vs satan sükkanlar var. Audrey Hepburn-Gregory Peck'li "Roman Holiday" ve o meşhuuur Aşk Çeşmesi sahnesiyle Anita Ekberg-Marcello Maestroianni'li "Dolce Vita" filmlerinin izleri hala duruyor:) Hollywood Cinecitta'ya karşı... Bu arada ilk ganimetimi de gözüme kestirmiş oldum: Vespa aşkınaaaaaaaaaaaaaaa ♥


Sağdan mı gidiyoruz, sola mı dönüyoruz derken bir sokaktan köşeyi döndük ve o ne! Pantheon karşımızda dikiliyordu:) ve yine bir meydan: Piazza della Rotonda. Roma'nın bu olayını sevdim, sanki tüm şehir tarihine ve yayalarına göre şekil almış, herkes onların iyi, güzel ve rahat olacağı şekilde kendini ayarlamış. Tarihi eserin içinde yaşayıp gidiyor, gazeteni alıyor, yemeğini yiyor, evine girip çıkıyorsun:)


Pantheon, yani "Tüm Tanrılar Tapınağı" ilk olarak bir Pagan tapınağı olarak hayatına başlamış, sonra kiliseye dönmüş. Dünyada döneminin ennn iyi korunmuş yapısı olarak geçmekteymiş ki hakikaten İsa'dan önce 117 yılında yapılmış bir yapı olarak nasıl böyle dimdik ayakta muazzam! Pantheon'a giriş ücretsiz, kapanış saati ise yazın ve kışın değişiyor, gitmeden önce kontrol edin derim:) Hele biletli girişi olan yerleri amman diyeyim gördüğünüz kapanış saatinden 1 saat önce gidin, gişeyi kapatıyorlar çünkü!

Sütunların üzerinde Latince "M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT” yazıyor yani Lucius oğlu Marcus Agrippa'ya adandığı. Kendisi ünlü Roma imparatoru Hadrian'ın babacığı. Ben de babama babalar gününde bir kemer aldım en fazla:o Yazının üzerindeki üçgen kısımda bir zamanşar Titanların savaşını anlatan rölyefler varmış.


İçerisi ise çok ama çok değişik bir his veriyor. Öncelikle kocaman, kocamaaaan bir boşlukta olma hissi, hem de etraf anıtlar, heykeller, tablolarla doldurulmuş olmasına rağmen. Pek çok ruhani kişinin anıtları var burada, dua edenler vs, o yüzden aslında "gezdiğiniz" yer oldukça kutsal bir yer.


Bunca yüzyıldır ayakta durabilen Pantheon bir mimari deha. "Oculus" ismi verilen tepedeki deliğin olduğu kubbenin çapı ve Pantheonun yüksekliği birebir aynı, yani nasıl dev bir kubbe siz düşünün ve o kubbeyi taşıyan hiç bir şey yok, ne kolon ne bir şey, tamamen arkların kesişmesiyle inşa edilmiş ve hala dayanıyor olması herkesi hayretlete gark ediyormuş. Misal beni etti. Ve bu delik-Oculus- yapının ışık aldığı tek şey yine de nasıl bir yansıma sağlandıysa içerisi ışıl ışıl olabiliyor!


Pantheon'dan çıktığımızda pek tabii ki önünde yer alan büyük havuzun orada biraz oturup etrafı seyrettik, hemen çok yakında kaçırılmayacak 2 yer var: Biri Pantheon'un sağ karşı sokağında Via degli Orfani'deki Tazza d'Oro! Oradan bir espresso granita con panna hüpletmeden gelmeyin. Bir dee yine çok yakında ama anlatmam zor Sant'Eustachio, yukarıdaki haçlı geyik kafasını gördüğünüz anda onu da göreceksiniz:) Ve millet 1938den bu yana burada cappuccino kuyruğunda:) Biz deneyemedik:)

Ne zaman ki karnımız kiliseden önce zil çalmaya başladı kalktık. Bu arada önemli not: Roma'da su bedava! Evet su almanıza gerek yok çünkü adım başı küçük ve süslü çeşmecikler var ve suyu da şehrin dışından bir kaynaktan geliyormuş, su şişemiz hiç boş kalmadı:) Bir nevi hayrat mantığı:)


Gerisin geri Piazza Navona'ya dönüp yemek yiyelim dedik, böyle de mahalleli olduk hemen yani:p Roma'da "Blue Ice" isimli zincir bir dondurmacı var, yukarıdaki bir şubesi. Evet pek güzel ama ı-ıh hiç itibar etmeyin bence çünkü daha neler var neler:)


Dediğim gibi Navona'da meydandaki çok turistik yerlerden birindense ara sokaklara dalıp Via Santa Maria dell'Anima'da sevimli bir restoran keşfettik: Ponte a Parione:) Bir kaç turist masası dışında çoğunluk İtalyandı. Roma'da kimse İngilizce konuşmayı ya sevmiyor ya bilmiyor, konuşanı da aman Tanrım konuşmasın dersiniz öyle kötü. Neyse burada garsonumuz İngilizce cevaplar verebiliyordu:)

Ben lazanya istedim, evet yukarıda gördüğünüz gibi tipi kaymış değil mi? Annem olsa garsonu çağırıp evladım al bunu geri, düzgününü getir derdi:) Ama Roma'da sunuma çok takılmayın, öyle bir şey yok! Tada gelirsek yediğim ennn leziz lazanyaydı! İkinci bir tabak için bile yerim vardı!


Yeniden Navona'ya çıkıp artık yerini çoktaan alan ressamların, sanatçıların, müzisyenlerin standlarını gezdik. Bir Çin ustaya yukarıdaki gibi süslü bir Styleboom yazdırdım:)) Nasııl?


Roma'da sadece pizza, spagetti, lazanya ye, sürekli dondurma ve kahveye dal, kruvasan yuvarla! E peki bu insanlar böyle beslenip nasıl ince kalabiliyorlar diye baya asabım bozuldu:) Meğer sırları varmış: limoncello ve grappa. Bunlardan içtin mi hoppacık yağlar eriyip gidiyormuş:o


İnanmadım ama...


...ama denedim:) Sokağımızın köşesinde yoldan geçen her kıza yazan ve kızların da pek şikayetçi olmadığı pek jonkortajarena bir garsona sahip cafe-bara oturup bir limoncello sipariş ettim. I-ıh beğenmedim:)


Yine bize yürüme mesafesinde illa gidin görün denilen bir meydana da hadi biz yağları bildiğimiz yoldan yakalım diyerek yürüdük: Campo di Fiori. Burası bir açık hava pazarının kurulduğu, çiçekçilerle dolu, yine kendine ait kocaman bir havuzu olan bir meydan. Daha çok sokak kültürüne ev sahipliği yapıyor. Akşamı orada sonlandırdık. Sahaflara takıldık...


Bir zamanlar burada idam edilen Giordano Bruno'nun karanlık gölgesi ve dolunay altında ilk günü tamamladık:)

16 yorum:

Yasemin dedi ki...

Cok guzel bir post olmus. Her satirindan ayri keyif aldim ve tekrar gidesim geldi.Yillardir Turkiye'de Roma dondurmasi diyerek, her yerde yazmalarinin hikmeti varmis. O dondurma baska bir dondurma:) Italyan polislerine gelince, Allah'im sen neler yaratmissin dedim resmen. Nerede bir carabiniere arabasi gorsem icine baktim:) Daha onceki Roma postumda da yazmistim. Bakmak istersen http://birazhayat.blogspot.com/2011/05/roma-3.html

modarella dedi ki...

böyle herşeyciğiyle Roma gezisinin detaylarını bizimle paylaştığın için çoook teşekkürler.benim gibi gitmeyenlere güzel bir rehber... ama nasıl böyle güzel anlatmayı başabiliyorsun :)

caterpillar dedi ki...

aaiiy bayılırım ben limoncelloya, fazla da içemezsin zaten fena çarpar:)) ne güzel geçmiş "roma tatili":))

fashionist dedi ki...

iştahım kabardı, iyi eğlenceler..

http://cansansalmoda.blogspot.com/

SvGLove dedi ki...

Yarin ben bi gidip, bi kere daha gezeyim buralari! Styleboom tavsiyesi restorani falan deneyeyim;)
Cidden Roma'dayim ve senin bu Roma gezin beni iyiden iyiye heyecanlandirdi;)

deniz saatçioğlu dedi ki...

Ahh Ah! nasıl özlemişim oraları. sayende yeniden gitmiş gibi oldum

denizsaatcioglu.blogspot.com

Melis dedi ki...

İtalyan polisler tam suç işlemelik :p Çantana bayıldım Boom! Güle güle kullan. Ben de dün kayboldum ve harika takılar satılan ve ucuz olan bir yer buldum :)) Çin ustanın yaptığı Styleboom yazısı harika! Bugün ben de sevgiliyle ismimizi yazdırayım :) Bu harika postların devamını sabırsızlıkla bekliyorum :)

xcelis dedi ki...

senin niye böyle tatlı olduğun ortaya çıktı dondurma yiyossun sürekli =)))) süper görsellemişin yine kol çantan gibi senle geziyoruz yaww son resim içimi ürperrti yalnız uuuuuuuvvvv =)

Seda Maç dedi ki...

şu limoncello dan stoklamak azım =))))

essu dedi ki...

dondurmalar cok gözelll :) resimlerin her biri ayrı güzel ayrı işçilik çok güzel anlatmıssın :)bizede kısmet olur ins.

Merve dedi ki...

birinin kocası var ''ki Roma polisleri ayrı bir postu hakediyor hanımlar'' der ama her şey sizin için styleboomerlar süsü vererek :))) diğerinin sevgilisi var ''İtalyan polisler tam suç işlemelik :p'' der ayol bırakın İtalyan erkeklerini biz evde kalmışlara, biz sevgilisizlere :D

*STYLEBOOM* dedi ki...

@lulu harikasin tesekkurlr

@modarella :)) tesekkur ederiim begendiniz mi gercekten, ben de heralde cok uzun cok sıkıcı oldu diye dusundum yorum sayisina bakinca o yuzden ara verdm:)

@caterpillar yaa ben sevemedim:))

@fashionist tesekkurler:)

@svglove yasasiin!

@deniz saatcioglu ben de simdiden ozledim:)

@melis tesekkurler:) evet evet polis akademisini dusunemiyorum:p

@xcelis dondurmaya zaten bayilirdim orada iyice mest oldum:) son foto cekilirken biz de yani seyi dusunduk:))

@rococosh hahahaaa:) net:)

@essu isallah gin gorun bir gun:) tesekkurler

@merve aa tabi her sye sizin icin. tamam biraktim gitti

Bir Alışverişkoliğin İtirafları dedi ki...

Resimlere bakmaya doyamadım :)

http://bir-alisveriskoligin-itiraflari.blogspot.com/

zeliss dedi ki...

boom çok güzel anlatmışsın..asla katiyyen uzun falan değil..gayet tadında (n yenmeyen) bir anlatımın var...Çok eğleniyorum okurken..ve roma aşkım kabarıyor..romaya styleboom gözüyle bakmış oluyoruz ve daha bir aşık oluyoruz..devamını heycanla bekliyoruz

*STYLEBOOM* dedi ki...

@alisverislplik daha cook foto var da zaöan yook huh!

@zeliss yasasin tesekkurler. umarm ilk firsaat devami gelecek

lulu's life dedi ki...

Bir Roma asigi olarak Roma'yi senin gozundende gormek istedim :)Super detaylar vermissin hepsini not aldim ;) Roma'ya mutlaka senede bir gitmeli diye dusunuyorum o nedenle bir sonraki seyahatimde mutlaka notlarindan yaralanacagim :))

lokturk.blogspot.com