27 Nisan 2012 Cuma

MAKE ME BEAUTIFUL | Parfüm Seçme Kılavuzu


Parfüm seçmenin kılavuzu mu olur?! Hayır olmaz:) Ya da "kılavuzu karga olanın"dan fazlası başınıza gelmez sevgili Styleboomerlar:p  Çünkü parfüm her tende, her kadında başka durur, başka kokar. Kısacası sizin için doğru parfümü bulabilecek tek kişi yine sizsiniz:) Konu parfümse elbette Suskind'in "Koku" kitabını alıp defalarca okumanızı da buraya sıkıştırıvereyim:) 

Parfüm neymiş, nasılmış, niye bazısı bana mis gibi kokarken siz burun kıvırıyormuşsunuz bi anlayalım; parfüm alışverişi yaparken dikkat edilecek noktalara hazır "Yaşasın Cuma" modundayken bi güzel eğilelim derseniz sizi benim yıllardır kullandığım ve artık bütünleştiğim biricik COCO MADEMOISELLE'imin başrolde olduğu fotoğraflar eşliğinde bu posta davet ediyorum!

Parfüm seçmek kolay değil, çeşit çok, koku almak ve o kokuya inanmak zor. Herkesin kendine özgü bir ten yapısı var ve seçtiğiniz parfüm bu ten yapısıyla uyum göstermeli. Bu kadar mı? Hayır bence parfüm aynı zamanda ruhunla, kişiliğinle de uyum göstermeli. Kısaca seçmek daha da zor:) 

Önce parfüm denince akla gelen 3 ana grubu bir ele alalım, ne istediğimize buradan başlayalım:
  • Eau de Parfume – % 10-%20 oranında konsantre parfüm içerir, kalıcılığı fazla, kokusu güçlüdür.
  • Eau de Toilette - %5-%15%  oranında konsantre parfüm içerir , yoğunluğu ve kalıcılığı nispeten daha az, o sebeple de daha ekonomiktir.
  • Perfume – %15-%40 oranında konsantre parfüm içerir . En güçlü ve en pahalı ve en kalıcı olandır, öyle ki 1 minik damlası tüm gün yeterli olur. Bunları bulmak da karşılamak da kolay değil:)

Ve parfümler 3 koku yayma aşamasına sahipmiş: 
  • Üst (Tepe) Nota: Bu parfümü sıkar sıkmaz duyduğumuz o ilk andaki kokuymuş. Kısacası ilk izlenimimizmiş, ama dikkat bir o kadar da çabuk solan kısmı imiş.
  • Orta (Kalp) Nota: Parfümü sıktıktan 1 saat ya da daha uzun süreden sonra aldığımız koku imiş. Parfümüm olgun ve yıllanmış kısmını temsilen.
  • Alt (Baz) Nota: Yaklaşık 30 dakika sonra bu dip notanın kokusunu alırmışız. Orta nota ile karışarak parfümün ana temasını oluşturumuş. Koku olarak çok zengin olan bu nota imiş. 

Gelelim parfüm alırken dikkat edileceklereee:) Dı dı dı dımm
  • Parfüm denemek için en uygun zaman akşamüzeri yani koku alma duyusunun zirvede olduğu saatler! Ayrıca kış mevsiminde de yaz mevsimine göre daha güçlü koku alıyormuşuz (gerçi kışın soğuktan burnumuz düşüyor bu nasıl oluyor:o) 
  • Parfümü sıktıktan sonra en az bir saat tenimizde olgunlaşması için beklememiz gerekiyormuş, yani öyle kahve kokladım oh aman şunu da dirseğime sık, bi kahve daha kokladum bunu da kulağıma, onu da dizime yok! Kokuların asla karışmaması gerekiyormuş ve denedikten 1 saat sonra o parfümle ilgili karar vermemiz en doğrusuymuş. Bu süreçte parfümdeki alkol  uçarken, parfümün özü tenimizdeki kimyasallarla etkileşime girerek gerçek kokusunu veriyormuş. Ondan sebep aynı parfüm hepimizde farklı kokmakta! 
  • Parfüm denemeye gitmeden önce yediğimize içtiğimize de dikkat etmeliymişiz, ya kadın olmak ne zor, yemene içmene karışılmadan bi parfüm bile alamıyosun oeh! Neyse öyle baharatlı, bol acılı ve yağlı yiyecekler ten kokumuzu kısa sürede olsa değiştirdiğinden parfümün kokusuna yansıyarak bizi yanıltabilirmiş. Sıra gecesinden çıkıp parfüm denemeye gitmiyoruz tamam:)
  • Yazın daha fresh kışın ise daha tatlı kokular öneriliyormuş. 

Tıpkı ben ve benim COCO MADEMOISELLE'imle ilişkim gibi, bir çok kadın için parfümü imzası gibidir ve bir parfüme bağlanıp asla değiştirmez:) Hatta sen artık o sayede "sen" kokarsın. Yine de işi bilenler özellikle gündüz ve gece parfümünün farklı olmasını öneriyorlar, ben yemiyorum hıh! 

Yine de hep aynı parfümü kullanan, seven o sadık kadınlardansanız ama bir değişiklik için de kıpırdanıyorsanız  Scentmap isimli site şu anki parfümünüzü yazdığınızda sizin sevebileceğiniz önerileri 3 basamakta çıkarıyor. İlgilenenler buraya TIK TIK :)

[Kaynak: Scentmap, The New Perfume Handbook-Nigel Groom, Wikipedia]

As summer approaches I got a lot of questions about how to choose the corrext perfume. Well there is no exact rule but some tips. I am a very committed woman that I never ever use one other than Coco Mademoiselle, but you can use the link written in caps above to find some perfume suggestions just for you:)

17 yorum:

shoppinglove dedi ki...

COCO MADEMOISELLE benim de vazgeçilmezim.hep ayrı bir yeri vardır diğer parfümlerimin içinde.
resimler de yazdıkların da çok güzel olmuş :)

Adsız dedi ki...

Vay scentmap bana çok yardımcı oldu,çok saol boom:)

Benim vazgeçilmez kokum Narciso Rodriques 'dir ve şimdi onunla aynı nota da olan Armani Diamonds ve coco mademoisell denemem lazım...

Her zaman kullandığım diğer koku da Armani Code,çok seviyorum.

asua dedi ki...

Ben de Guerlain Samsara kullanıyorum, bazı bazı da Coco Mademoiselle. Scentmap'ten Samsara'ma bakınca zaten Coco Mademoiselle önerdi o da :)

gulcekim dedi ki...

çok uzun süre paco robanne ultraviolet kullandım aynı senin coco'ya duyduğun bağlılık gibiydi taki prada candy ile karşılaşana kadar boom o nasıl bir şekerdir yiyesim geliyor kendimi.. :P yine fıstık gibi bir post olmuş fotoğraflarda çok çok şirin <3

özz* dedi ki...

Boom her zamanki gibi aklımı okudun! Tam da parfüm almam lazım ne alsam derken çok iyi oldu bu yazı ama verdiğin sitede benim kullandığım parfümü adam yerine koymamışlar :D boss orange kullanıyorum ona yakın bir şeyler bakayım dedim ama boss'un sadece 2 parfümünü koymuşlar:( neyse yine de kendime birkaç seçenek buldum çok sağ ol :)

Missinem dedi ki...

Pek bi faideli yazı olmuş cnm ...

HayalButikModası dedi ki...

Bu TIk TIk çok işe yaradı ,Sağollll

Stardust Memories dedi ki...

Yıllardır o kadar Coco Mademoiselle'ciyim ki başka birisi kullandığını söylediğinde bile "hafif" kıskanıyorum :)

Rainbow Gatherer dedi ki...

cok güzel bir post olmuş :) Chanel 'in her parfümü güzel, ben coco mademoiselle'i hiç kullanmadım ama kokusunu biliyorum çok güzeldir. İlerde belki bende alır kullanırım. Pudralı kokusu ve ölümsüz bir klasik oluşu harika.

French Oje dedi ki...

tam bir cacharel noa kadınıyım. ve süpper bi yazı olmuş siteye daldım hemen:) muck

Gizlibahcem dedi ki...

boom! ,ben cerentatar :)
bir dkny be delicious hayranı olarak o tarz bir koku isteyip bulamıyordum-cok mutluyum cok tesekkurler:)

nihan dedi ki...

Son zamanlarda Tom Ford black orchid kullanıyorum kokusundan ve kalıcığından çok memnunum. Fakat size yeni çıkacak bir parfümden bahsetmek istiyorum Siren Ertan kendi adını taşıyan "Siren Ertan İstanbul" adlı parfümünü çıkarıyor şahsen deneme şansım oldu gerçekten koku çok güzel ve ve 3 gün kalıcılığı korudu ayrıca ambalajıda çok zevkli. 8 Mayıs'da Nişantaşı Beymen'de saat 18-20 arası lansmanı olacak ve beymen exculisive ürün olarak satmaya başlayacak.İlgililere duyurulur.

*STYLEBOOM* dedi ki...

hanimlaaar ne guzel herkes parfumunu yazmiis, postu sevmenize sevindim<3

Sonradan Prenses dedi ki...

parfum delisi biri olarak paco rabanne ultraviolet favorilerimdendir kenzo'nun her parfumunu kullandim sonrasinda surekli degisimler yaptim givency verry irresistible vazgecilmezim oldu yaninda christina aguilera by night kullandim bu ikisi demir basim oldu :) bahar alisverisi olarak gucci guilty ve hermes un jardin sur le toit parfumlerini taparak daha yeni aldim vazgecmeyi dusunmuyorum ikisindende biri atesli bir kokuyken digeri cok masum :)) kisin gece icin jean paul gaultier kullaniyorum digerlerinden daha agir oldugu icin :) ruh halime ve giyimime gore degisiyor aslinda kullandigim :) daha saymakla burayi kaplamak istemem cunku ciddi bir parfum delisiyim :)

MadamB Fashion dedi ki...

Parfümüne göre yeni parfümler öneren site süper :)
madambfashion.blogspot.com

b'locked dedi ki...

ya var ya o kadar aradım taradım bana bu hizmeti sunacak bir site bulamamıştım ellerinden öpüyorum kaç kez yeltendim bununla ilgili listeler çıkarmaya olmadı olmadı olmadı çok teşekkür ederim ya

mizu dedi ki...

Önerileriniz çok güzel :) Doğru parfümü seçmek bu bilgiler ile artık mümkün. Ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkürler, bu ip uçları ile birçok okurunuza yardımcı olduğunuz aşikar... Tebrikler :)