3 Mayıs 2013 Cuma

TREND | Felakete Dönüşmeden 90'lara Dönmek


90’lar! Öyle bir devir ki şu an bir kısmımızın o devre ait fotoları yakıp, imha ettiği ya da bilemedin evin en ücra köşelerine tıkıştırdığı; ancak belki bir 90’lar partisi olursa sırf kendisi ile de alay edermiş gibi yapmak üzere (aslında içten içe çok da keyif aldığı bir nostaljiyle) yine yeniden çok beter bir hale büründüğü  sevgili 90’lar. Modanın büyük bir devrim ve devinim geçirdiği, pek çoklarına göre estetiğin yerle bir olduğu, ve moda da tıpkı tarih gibi “tekerrürden ibarettir”den sebep bu sene yine bizi bulan 90’lar! Yeni sezonun en öne çıkan trendlerinden biri 90’lar stili, özellikle de 90’lar grunge stili oldu. İşin grunge kısmı yine yüreklere su serpiyor diye düşünüyorum, çünkü gerçekten karakteri ve ruhu var.

Peki  o halde bu sezon, o bucak bucak kaçtığımız eski bize yeniden ama bu defa son derece “stil sahibi” şekilde nasıl döneceğiz, zaman makinasına palyaçoya dönmeden 90’lara geri gitmek istiyoruz  diye derdimizi nasıl anlatacağız?

Önce 90’lar modasının belli başlı, temel parçalarının üzerinden geçelim; sonra bir denge bulalım, zira unutmayalım 2013deyiz:o  İlk akla gelenlerden biri jean tulumlar, ki bu tulumların tek askısı açılmış ya da omuzdan düşmüşse daha bir cool sayıldığımızı anımsayalım. Bizi birer açıkhava reklamından farksız kılan dev logolarla süslü kıyafetler! Göbekleri açıkta bırakan, işin ucunun Sabrina’nın “Boys Boys Boys” klibinde giydiği düdük kadar tshirte kadar varabildiği kesik üstler. Batik boyamalar, yırtık kotlar, beyzbol montlar. Elbette ekose gömlek ve çizgili salaş triko üstler, hem de en Kurt Cobain olanlarından. Peki ya aksesuarlar: Doc Martens botlar, beyzbol şapkaları, sırt çantaları, tostlu saçlar, Axl Rose’a ithaf olunmuş bandanalar, dev kol saatleri, sanki boynunuzu çevreleyen bir dövme varmış gibi duran dövme choker kolyeler,  jeaninizin cebine tutturduğunuz  zincirler, veee sıkı durun: papatya suyuyla açtığınızı iddia ettiğiniz balyajlar! Tamagotchi’lerimizi de beslediysek şimdi bu parçaları nasıl günümüze uyarlayacağız da 90’lardaki gibi fena görünmeden 2013 yazının en cool trend takipçilerinden biri olacağız sorusuna cevap arayalım.


Herşeyden önce bu parçaları 90’larda olduğu gibi bir arada kullanmayacağız. Size, tarzınıza, vücut tipinize uyan temel parçalardan birini seçerek onu revize etmek işin en önemli kısmı. Örneğin bu sezon 90’lar trendinin en öne çıkan, tasarımcılar tarafından en çok kullanılanlarından biri jean tulumlar. Siz de böyle bir tulumu geniş paça seçebilir, yüksek ahşap topuklu ya da dolgu topuklu bir ayakkabı ile kombinleyebilir, içine sade bir tshirt ya da pastel tonlu bir gömlek giyerek; zincirler, botlar ve batik tshirtlerle boğarak katıksız bir 90’lar yapmak yerine modern hatta pastoral bir etki yaratabilirsiniz. Yine bir jean tulumu bu defa kapri hatta yırtık seçip, platformsuz ten rengi pump ayakkabılar, bir fedora ve bol gold aksesuar ile çıplak vücudunuza giyebilirsiniz. İşte 90’lardan temel bir parçanın sezonun diğer trendleri ile günümüze basitçe uyarlanması. 


Yine tasarımcıların en sevdiği 90’lar parçalarından biri kesik üstler oldu. Burada ilk yapmanız gereken şey bu üstleri üzerinde dev logolar, kolej amblemleri ya da iri rakamlar olmayanlardan seçmek; mümkün olduğunca  minimal, düz renklerde hatta edgy kesik üstleri kalem etekler, uzun etekler hatta bol volanlı oldukça feminen eteklerle kombinleyerek, 90’lara ait bu parçayı ucuz görünmek yerine son derece feminen şekilde kullanabilirsiniz.



Hazır festival sezonu da yaklaşıyorken 90’lar grunge trendini ise gönlünüzce kullanın! Jean shortları ya da  derin yırtmaçlı maksi etekleri ekose gömlekler üzerine çizgili trikolar ile kombinleyerek 90’ların grungeını günümüzün layering trendi ile birleştirin; ayağınızda botlarınız, gözlerinizde dumanlı göz makyajınız olsun.  Yine son yılların bize hediye ettiği arm party trendini bunlara ekleyin; işte bu noktada cebinizden sarkan bir zincir bile tamamlayıcı unsur olacaktır. Korkmayın! Uzak durmanız gereken tek şey siyah ruj sürüp, sırt çantanıza bir dolu broş takıştırıp,  saçlarınızı tostlamanız! Yine de ben bu grunge görünümü alayım biraz daha içine yeni sezon koyayım diyorsanız; bu sezon festivallerde jean shortlar hakimiyeti fisto ya da dantel mini şortlara bırakacak; bu sayede grunge ve bohemi mükemmel şekilde karıştırabilirsiniz. 

90'larda giyim kuşamın felaket dönemi olsa da dizi, film ve müzikleri bile bir zaman makinasını hak ıediyor! Azıcık da nostalji eşliğinde hadi şimdi Baby G’lerimizi ayarlayalım ve başlayalım!



Görseller: Google, FuckYeah90s, Cherry Blossom Girl, Maritsa.co

13 yorum:

NAR dedi ki...

Yoo yoooooo! Hayııııır! Estetik fakiri, hantal 90'ları gömdük biz, öldü gitti.Geri gelemez,bu bir şaka deyin bana!

minikkus dedi ki...

90'larda beni çeken en belirgin şey, neredeyse her ögle aramı yemegimin yanında süsleyen, bilmem kaçıncı kez tekrarını izledigimi bilmeden hala kahkahalara bogulmama sebep Friends'tir! ve en sevdigim sahnelerden birinin screenshotını koymuşsun Boom:))
Ross'un o tepkisine hala gülüyorum :P bide Phoebe orda cok komik bi tepki veriyodu herzamanki gibi:) kediyi garipsemek yerine upppps diyip yastıkla ilgili yorum yapıyodu aahahaa:))
ama bu demek degilki crop top trendini sevmiyorum! Maritsa gibi şahane ve pürüzsüz fizigi olan bütün hanımlarda severek izliyoruz efem. ama mümkünse can simidi olanlar tunik giymeye devam etsin :D

Adsız dedi ki...

Super bir post olmuş, nostalji yaptırdın bana o yılları yaşayan biri olarak:)Sevgiler

Unknown dedi ki...

90'lar benim üniversite yıllarım. Dolayısıyla giyim tarzı için zevksiz diyemeyeceğim. Hala çok severek hatırlarım o günlerin giyim tarzını. Uzun bol kazaklar, altına taytlar ve Timberland botlarla gecen yıllar:)))

chfashiontrend dedi ki...

Hatırlayamadım 90 'ları halbuki yaşlı bir insan da değilim ama ::):):!!!
Süper !!
sevgiler

rahat yazar dedi ki...

90'lara yolculuk hep bir eskiye dönüş (ya da özlem mi diyelim) var modada ilginç:)

Adsız dedi ki...

Yavrucum sen basina kirmizi bandini takip lohusalik yapsana. Hasta etme adamu. Blog kacmiyo. Git yat. Keyfini cikar. Bebegini seyret. Misafir agirla. Kim altin takti kim tulum aldi dedikodusu filan yap. Yemisim doksanlari.
Doksan
nazli lohusalardan neyin noksan?

Ayse yasemin

Adsız dedi ki...

beverly hills 90210 brandon ,kelly, donna gençliğiiiiimmm :(

Özge Günaydın dedi ki...

Keyifle okuduğum, hem nostaljik hem de doğru tespitlerle dolu bir yazı olmuş. Elinize sağlık, sevgiler.

Adsız dedi ki...

cok guzel olmuus, bi de 80ler yazsan yaa

Adsız dedi ki...

ancak belki bir 90’lar partisi olursa sırf kendisi ile de alay edermiş gibi yapmak üzere (aslında içten içe çok da keyif aldığı bir nostaljiyle) yine yeniden çok beter bir hale büründüğü sevgili 90’lar

POST FULL ANLATIM BOZUKLUGUU HAHAHAHAH

insiston dedi ki...

Ben de 90 lardaki mavi jeans açık renk kot pantolonlar ve timberland ayakkabıları özlemiyor değilim.

Modagrafya dedi ki...

90lar modasını özlüyorum. O yıllarda girdiğim bir mağazayı boşaltmak isterdim şimdi hiçbir şey beğenemiyorum. Bahsettiğim özellikle ikinci yarısı. Zaten 1994-2002 arası moda açısından süperdi benim zevkime göre. Dar kesimli bluzları, insan silueti şeklinde vücuda tam oturan kesimleri özledim.