1 Şubat 2011 Salı

FLASHION' NEWS | D.Kaprol'den Bir "İlk"in Hikayesi



IFW tüm heyecanıyla yaklaşırken ben de yavaş yavaş koleksiyonları, onları yaratanları dinliyor ve en fazla 30 dakika süren o kısacık ama telaşlı, ama büyülü, ama gösterişli defilelerin ardındaki çetin süreçlerin hikayelerine kulak veriyorum. İşte bu Pazar, Koray Caner ve ben, sadece IFW'de değil, Türkiye hatta dünyada gerçekleşecek bir ilkin, bir "hazır giyim" moda haftası çerçevesinde ilk kez gerçekleşecek olan bir takı defilesinin ardındakileri dinlemek üzere Nişantaşı'nda sessiz bir sabahta DENİZ KAPROL ve ekibiyle buluştuk.



DENİZ KAPROL henüz son yıllarda sıkça adından söz ettirip, özellikle Galatamoda'larda bizi kendimizden geçirse de aslında çok uzun yıllardır bu işin içinde. İlk kez 15 yıl önce ailesine anlatmaya çalıştığı takı tasarımını, takı tasarımını bir yere getirmek üzere verdiği mücadelesini ve kararlı adımlarını anlatıyor bize. 15 yıl önce o gün ailesine "ben takı tasarımı yapacağım" dediğinde kendini Cahide Sonku gibi hissetmiş:), öyle garipsenmiş çünkü, Türkiye'de takı tasarruftan daha fazlası olarak görülmüyorken, tasarım kısmını kimseler düşünmüyormuş.



Bir takı defilesi fikri, özellikle de bunu hazır giyime adanmış bir moda haftasında yapma fikri pek tabii bir sürü meydan okumayı da beraberinde getirmiş: "takı"nın da defilesi oluru kabul ettirme süreci, parçaları ne kadar büyütsen de defilede sunumunun zorluğu, dev takıların atölyelerdeki ezberleri bozması, sunumu yaparken nasıl bir kıyafet ve konsept seçilmesi gerektiği, kimlerin sunması gerektiği gibi...

DENİZ KAPROL tüm bu mücadeleleri verip, sonunda hayaline kavuştuğunda ise tasarımın başına oturmak için kısıtlı bir zamanı kalmış ki koleksiyonun tasarım aşaması aslında çok uzun zaman almamış, bunun iki sebebi var: birincisi, Deniz Kaprol zaten son 7 yıldır kurduğu bu hayali kafasında belki binlerce kez kurgulamış, zaten çoktan soyut defilelerini gerçekleştirmiş; ikincisi, Deniz Kaprol'le beraber bu işe gönül koymuş harika bir ekip çılgınca çalışmış.



Gelelim D.KAPROL koleksiyonunda bizleri nelerin beklediğine, kemerlerinizi bağlayın, çünkü şimdi burada "ilk" kez sizlerin duyacağı sürprizleri sıralayacağım:)

  • Tasarım anlamında minimal bir koleksiyon bizleri bekliyor. Koleksiyondaki takıların androjen bir kimliği var ve hepsinin de ismi Fallen Angel'lardan yani yeryüzüne sürgün edilen meleklerden geliyor, cinsiyetsiz kara kanatlı melekler:
Lucifer..
Abaddon..
Lilith...
Amon...
Sorath...
ve diğerleri
  • Koleksiyon minimal olsa da defilede bizleri maksimal bir şov bekliyor! Nasıl mı?
Takılar defileye özel olarak dev boyutlarda üretilmiş; takının görülebilmesi,
izleyenlere ulaşabilmesi için... Takılar satış aşamasında tabii ki yine normal
boyutlara inecek ama defilede gerçek bir couture şov izleyeceğiz!
Tasarımlar devleşecek ve o şekilde modellerin üzerinde sunulacak.

  • Kadınlar için hazırlanmış takılar erkek modeller tarafından sunulacak! Evet:) Defiledeki bu dev boyutlu küpelerin, kolyelerin, bileziklerin sunumu için erkek modeller seçilmiş. Epey ses getirecek...
  • Takıların defileyi izleyenlerin görebileceği, detayları farkedebileceği şekilde büyük olması gerektiğinden çok ince işçilik az kullanılmış, fakat onun yerine mimari formlar ve yüzey oyunları bol bol kullanılmış ve hepsi tasarımcı dilinden konuşmuş.


Görmüş olduğunuz muhteşem fotoğraflar ise Mehmet Turgut'a ait. Mehmet Turgut aynı zamanda dev bir labirent inşa ettirerek defilede izleyeceğimiz bir kısa filme de imza atmış: zarif meleğin cennetten sürgün edilip bir labirentten farksız gördüğü yeryüzüne düştüğü andaki şaşkınlığı, korkusu ve şizofresini izleyeceğiz.

Tüm bunları dinlerken bile biz çok heyecanlandık! Ya siz:)?

7 yorum:

Koray Caner dedi ki...

ne kadar farklı bir iş, ne kadar sıcak bir dille paylaşıldı bizimle, değil mi?

IFW için heyecanlanmama neden olan isimlere, bir kişi daha eklendi..

bitte dedi ki...

gerçekten çok farklı meraklandım simdi :)

Unknown dedi ki...

Deniz Kaprolu izliycek olmanın heycanı sardı şimdidenn :) Hazell

yasemen k. dedi ki...

büyüleyici! Son zamanlarda bu konulara da takmış durumdayım (: temaya tam anlamıyla bayıldım!! merak merakk! (:

FashionDesignbyCnS {Cns'design by Cansu} dedi ki...

takipçisi olduğum ve sevdiğim bi tasarımcıdır kendisi:)
zevkle okudum:)

Adsız dedi ki...

Çok güzel hazırlanmış bir post'du gerçekten tekrar tebrikler Styleboom

Ziyaret etmek isterseniz bende yazıyorum :)
http://lifewithsalpi.blogspot.com/

*STYLEBOOM* dedi ki...

@koray caner kesinlikle, bir dolu soru isaretine hep samimi cevaplar geldi:))

@bitte dogrusu dinledikce ben de meraklandim, itiraf edeyim ben de acaba mi, olur mu diyenlerdendim?

@hazel ooo keyifli seyirler

@yasemenk tema gercekten cok guzel, senden madem taktin bu ara soyle bir Constantin filmi postu beklerim ben:))

@fashiondesign harika:)

@salpi cok tesekkurler:)