15 Haziran 2010 Salı

TASARIMCI | Yedi Da Sene Mapusta Yatsam Alacam Bi LAMIJA SULJEVIC :)

Avrupa'nın kuzeyi ve doğunun uzak ucu artık moda ve tasarımda bambaşka bir noktada! Kuzey Avrupa'nın( özellikle İsveç'in) ve Uzak Doğu'nun moda tasarımında edindiği ve gitgide güçlenmeye başladığı yeni yeriyle ilgili bir yazı hazırlarken muhteşem isimler tanıdım. Yeni, farklı, genç, değişken ve sürprizlerle dolu...



22 yaşındaki Bosna'lı LAMIJA SULJEVIC Boşnak ve Slav geleneklerini tasarımlarında şölenleştiren yeni bir isim, onu Stockholm Moda Haftası'nda sunduğu Sonbahar 2010 koleksiyonu ile keşfettim, dedemin Girit masalları geldi aklıma, sonra da bir Balkan Türküsü tutturdum:))



El yapımı detaylar, geleneksel işlemeler, unutulmaya yüz tutmuş kroşe teknikler, Anadolu'da da "delikanlı seni pek beğendim ya da hiç heveslenme avucunu yalarsın" :p gibi mesajlar veren ve enfes örnekleri olan pullu baş süslemeleri ile epik bir koleksiyon yaratmış tasarımcı.



Henüz 5 yaşındayken Bosna'dan göç etmek zorunda kalan tasarımcı bir çok şeyi net hatırlamadığını fakat ailesinin köklerini ve kültürünü unutmaması için küçüklüğünden bu yana ona el işlerini, yerel nakış ve işlemeleri ve gelenekleri öğrettiğini söylüyor. İsveç'te yaşayan Suljevic doğduğu toprakların yarattığı kostüm geleneklerinin tasarımlarındaki en önemli güçlerden biri olduğunu ve tasarımlarını yaparken anneannesini hatırladığını belirtiyor.



Klasik Balkan desenlerine sahip kumaşlar görkemli hacimler,volanlar ve keskin formlarda kullanılmış. Brode, kroşe, yük çantalarının çatkılı köşelerini anımsatan kup detaylar, örgüler ve katlarla avant-garde çizgiler gelenekselle harmanlamış. Hem güzel, hem görkemli, hem de keskin bir duruşu olan kostümler otantiğin romantizmiyle yumuşak, dramatik bir görünüme kavuşmuş.

[Görseller:Lamija Suljevic@lookbook.nu]

Rumeli güzeldir:)



mavrovadan aldım sümbül
bir okka nohut
al beni bre sar more sümbül
yanında uyut
gel yanıma gir canıma
ayletme beni
yedi da sene mapista yatsam
saracam seni


2 yorum:

Masal dedi ki...

Boomcum 1 resimdeki elbiseyi senin sılanın düğününde giydiğin elbiseye benzettim :)

*STYLEBOOM* dedi ki...

resimden belki ama yok benim elbise bu kadar hacimli degil, kumasi dokumlu filan boyle hatlari keskin degil. isalla bi gun bunu da giyerim masalcim:))