14 Ekim 2011 Cuma

VAN MİNÜT: Moda Haftası Savaşları

Evet hanımlar beyler biz faniler daha yeni yeni bastıran soğuk havalarda "ne giysek"in, Sonbahar/Kış'ta "ne moda"nın, "çorap sezonu açıldı mı sence yeaaa"nın derdine düşmüşken; moda endüstrisinin ölümsüz Tanrıları taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gelecek Eylül'de gösterilecek İlkbahar/Yaz 2013'ün derdiyle çalkalanıyorlar.

Çalkalanmak hafif kaldı, savaş baltaları çıktı diyelim. Tehditler, nanikler, iğneleyici imalarla dolu güya arabuluculuk eden açık mektuplar, benim moda haftam senin moda haftanı döverler sanırım olayı kısaca özetler. Eh "military fashion" kaç sezondur trend, olacağı buydu! Peki neler oluyor?



 Aslında yılanın başı Milan, yani İtalyan Moda Konseyi, ama argümanları da "adam haklı beyler" dedirtecek türden, ya da "bu İtalyanlar hep böyle de dedirtebilir", ben yazayım, siz karar verin:)

Herşey 2008 yılında 4 büyük moda başkentinin (yok yok biz yokuz:p) New York, Londra, Milano ve Paris'in Londra'da masaya oturması , işte havyarlar şampanyalar yaw geçen yıl 30 milyar dolar kar ettik ilahi ilahiler arasında, üst üste çakışan defile ve şehirler yüzünden helak olan editörlere, bitap düşen alıcı gruplarına, devlere öncelik tanındığı için genç ama parlak tasarımcıların arada kaynayıp gitmesine bir dur demek üzere ortak bir takvimde anlaşmasıyla başlıyor. Bu yazılı bir anlaşma değil de, ortak çıkarlar söz konusu olduğu için herkesin uyduğu bir "sözüm söz" durumu.

Bu "söz akittir" anlaşması, moda haftaları her yıl İlkbahar defileleri Eylül'ün, Sonbahar defileleri Şubat'ın ikinci Perşembesi New York'la başlasın, Londra, Milan ile devam edip, assolist Paris'le bitsin diyor kısaca. Ve o gün bugündür işler böyle yürüyor, her sene artan tasarımcı trafiğini 7 güne tıkıştırmak zorlaşırken moda haftaları git gide daha yorucu hale gelirken bir nebze olsun trafiği düzenlemek adına da herkes bu söze sadık kalıyor.


Ta ki önümüzdeki Eylül takvimi Milan'ın canını sıkana kadar. Canı sıkılmış bir İtalyan'ı artık kahve de kesmiyorsa varın siz düşünün! İtalyan Moda Konseyi 2012'de Eylül'ün 2. Perşembesinin ayın 13üne geldiğini ve hem New York ve hem de ardından Londra'yı beklerlerse Ekim'e kalarak, üretim bandının alıcıların isteklerini istedikleri tarihte yetiştirmeye asla yetmeyeceğini öne sürerek önce moda takvimini Temmuz itibariyle yeniden düzenlemeyi öneriyor ama Paris "Paris Couture Haftası"nı hatırlatarak bu öneriyi kabul etmiyor.

Daha sonra İtalyanlar, New York'un moda haftasını bir önceki Perşembe'ye çekmesi gerektiğini söylüyor. Burada tipik İtalyan "kendini beğenmişçiliği"ni ve "ben dedim oldu"culuğunu bir kenara bırakırsak evet haklılar. Bu durum hem Milan, hem Paris'in Ekim'e sarkarak epey gecikeceği ve artık internet sayesinde neredeyse %30u online verilen siparişlerin büyük alıcı gruplarının talep ettiği miktarlarda yetiştirmek adına sıkıntı yaratacağı aşikar.Hele bir de adamlar (Roma'da gördük) 16:00 dendiğinde kepenk kapatıyorken:p

Bunun üzerine New York'un cevabı gecikmiyor "I-ıh"...
Neden? Çünkü bir önceki hafta Labor Day tatili diyorlar. Yanlışsam düzeltin çünkü aradım bulamadım ama bildiğim kadarıyla Labor Day her Eylül'ün ilk Pazartesi günü ve sadece 1 gün tatil, yani Perşembe'yi etkilemiyor. Ama işte gösterdikleri sebep bu. Milan bu cevabın üzerine kendi takvimlerini illa ki değiştireceğini net olarak ilan ediyor, ama ne yapacaklarına dair 3 seçenekle: (a) Milan Moda Haftası'nı Temmuz'da yapmak (ki bir de erkek moda haftaları var yazık günah değil mi zaten üvey evlat gibiler:)) (b) Eylül'de hemen New York'dan önce yapmak (NY buna da isyankar, haşa) (c) Kimseyi iplemem ben de o zaman NY ya da Londra ile çakıştırırım, onlar düşünsün demek.

Milan oturmuş düşünürken, ömründe hiç "The Godfather" filmi izlememiş ya da kıyısından Akdeniz ateşine denk gelmemiş olduğunu sandığım Conde Nast yani dünyanın en büyük dergi grubu ve VOGUE'ların sahibi zehir zemberek bir açıklama yapıyor ve özetle "Eğer ki Milan takvimi oynatsın, bir tane editörümüzü yollamaz, boykot ederiz, Vogue'un Vsini göremezler" diyor. Dıkşşş! Burada İtalyan Konseyi'nin atan şalterini duydunuz:) Amerikan Moda Konseyi Başkanı zarif Diane Von Furstenberg'in zarif açık mektubu ve işin "ekonomi"sine dokundurmaları da kar etmiyor.

İşte Milan "Van Minut" diyor, van minut kim kimi tehdit ediyor:) Ve "resmi" kararını açıklıyor, Milan Moda Haftası önümüzdeki Eylül'de New York'un son 2 günü ve Londra'nın tamamı ile çakışıyor. Ve ekliyor bu durumu 2010 Mart'ında NY ve Londra'ya sunduk ama sorun yok gibi davranmayı seçtiler. Sonuçlar:

  • Amerika'dan hop uçağa atlasa ve jet lag olmasa dahi nasıl Avrupa'ya yetişeceği, yetişse dahi hangisine gideceğini şaşırmış editörler daha ne kadar multivitamin alacak? Tüm bu skandalın ardında her savaşın ardında olduğu gibi yine ilaç firmaları mı var?
  • 3 parçaya ayrılmış alıcı grupları ne edecek?
  • Peki ya Londra, Dolce, Versace, Armani, Prada karşısında podyuma çıkaracak top model bulabilecek mi? Ya da modelli provalar yapılabilecek mi? GUCCI'nin Frida'si şimdiden kızlar Cumartesi önümde olacak demiş. Ow.
  • Alıcı grupların tercihi şu sıra paranın sel olup aktığı Arap dünyasının bayıldığı İtalyan markalar mı yoksa resesyonun yamacındaki Avrupa ve Amerika'nın "yeni ve genç tasarımcı" idealizmi mi olacak?
  • O değil de über milliyetçi ve İtalyan modası devriminin neferi Franca Sozzani, yani 80lerden beri VOGUE Italia genel yayın yönetmeni, Conde'nin boykot kararına "emir kulu" olarak uyacak mı, yoksa bu sayfayı kapatacak mı?
  • İngiliz VOGUE genel yayın yönetmeni Alexandra Shulman, tüm İngiliz basınına "iyi de Londra dururken kimse Milan'ı tercih etmez kiii" omuz silkmeli açıklamasını yaparken hangi maddeyi kullandığını bizlerle paylaşacak mı? Arada biz de gerçeklikten böyle kopsak, keyfimiz yerine gelse:)
  • Bi de yazık misal Christopher Kane'i düşünen var mı? Ya adamın Londra'da Christopher Kane defilesi ile Milan'daki Versace VERSUS defilesi çakışırsa... Yıl oldu 2011 hala "Işınla beni Scotty" diyemiyoruz, yuh!
  • Moda endüstrisinin en büyük parasını(gözüm yok) ve en çok sayıda markasını (hepsinde gözüm var) bünyesinde barındıran LVMH ve PPR grup neden sessiz? "Hepsi çocuğum gibi" açıklaması mı yapacak yoksa siz bi durun ben ne dersem odur mu diyecek?

Peki ya biz bloggerlar?
  • Defilelerin artık canlı canlı netten izlendiği bir dönemde ben şimdi bi yanda Mozilla bi yanda Chrome açıp ikisine de bağlanamayan TTnet'e mi saydıracağım?
  • Blogda şu anda bile artık moda haftası raporları yetiştiremez olmuşken, 2sini bir arada nasıl edeceğim?
  • Bizler üzerinden sosyal medya coverage savaşı nasıl olacak?
Açıkçası Batı dünyasının ekonomik anlamda en zor dönemlerinden birine girmek üzere olduğu şu zamanda kibir ve uzlaşıdan uzak tutumu bu koskoca endüstride minicik bir dişli olanları bile etkileyebilir, ama bir yandan da lüks son yıllarda en az hasarı alarak, sadece kardan zarar ederek yaşamını sürdürüyor ve bu ilüzyonun içinde düşünüyor belki de.

Benden söylemesi hanımlar beyler en güzeli IFW; rekabet yok, iddia yok, çakışma yok, ha dizilere styling yapanlardan başka alıcı grubu da yok zaten! Valla ne demişler "azıcık aşım kaygısız başım":)

[Kaynak:wwd,ny times,fashionologie,cfda web]

26 yorum:

Ecem Akar dedi ki...

Gercekten cok keyifli bir yazi olmus bayildim:) cogumuz moda haftalari kapsaminda her hafta baska muhtesem sehre gidip baska muhtesem defileleri izleyen editorlerden olmak isterken bu senelik onlara aciyacagiz gibi duruyor:) ifwnin organizasyonundan o kadar sikayet ediyoruz ama dedigin gibi 'azicik asim kaygisiz basim' ya bizimkisi de buyuklerden olsaydida bide boyle sorunlarla ugrassaydik:) sonucta ne olursa olsun oralardaki defilelerin her biri farkli bir heyecan olucak. (Bizdeki hangisine yetisicem heyecani olmasada interneti acarkenki merak heyecani olucak:) ) tekrar yazina bayildigimi soylemek istiyorum hem cok bilgilendirici hem de cok eglenceli olmus harikasin:)

http://www.ecemakar.blogspot.com/

Ecem Akar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
nicethingsforniceboys dedi ki...

Harika bir yazı bence bunu bir yqazı dizisi haline getirmelisin ve ayrıca harikasın !

ZET Fashion dedi ki...

Hem öğrendim hem eğlendim okurken, gerçekten bayıldııım!! :)
ps: bence işin arkasında yine ilaç fabrikaları var :p

Adsız dedi ki...

LVMH bence Paris Couturea deste çıkıcaak!

dilara dedi ki...

inanılmaz eğlenceli ve durumu çok net açıklayan bir yazı olmuş..
aslına bakarsan bana göre trajikomik. her ne kadar italyan moda gangsterlerimiz haklı olsa da olan genç tasarımcılara olacak gibi görünüyor. bu işi gerçekten seven, o moda haftası senin bu moda haftası benim takip eden bünyeler de bayağı yorgun düşecek..

selinacar dedi ki...

O kadar güzel ve muzip bir anlatım diliyle durumu önümüze koymuşsun ki , bir an sıkılmadan okudum ve çok eğlendim!

Adsız dedi ki...

Supper bir yazi olmus, eline saglik. Alexandra Shulman hakkinda yazdigina cok guldum :)

Turkiye'de moda endustrisinin emekleme asamasinda olmasinin en onemli nedeni modayi is edinen gercekten endustrisiyle ekonomisiyle ilgili bilgili yazarlarin olmamasi. Keske senin gibiler artsa ve İFW'deki ciliz defileleri " harika , muttesem" diye alkislayacagina gercekten yeteneklileri yuceltse, boylece her sene vasatlasan degil de guclenen bir İFW izleyebilsek.

Dunyadakileri gorunce bizimki musamere gibi kaliyor ;(

Tekrar eline saglik.

inci küpeli kız dedi ki...

çok ayrıntısını bilmediğimden işin iç yüzünü görüp bilgilendim,
gerçekten sonuç olarak ne olacak merak ettim bu koca dev sektör adına,
sonra da aman banane deyip sen böyle bildiğin kadarıyla kal dedim kendi kendime.
ama bir gerçek var ki o da çok keyifli bir dilin olduğu ve okurken zevk aldığım...(yazı kötü bir yerlere varmadan sonlandırıyorum)

NİNO dedi ki...

İşyerinde kaçamak dakikalarımın tadı anca böyle bi yazı ile çıkardı eline sağlık

Nino

http://ninostudio.blogspot.com/

Ozan Alçın dedi ki...

Ahaahah azıcık aşım kaygısız başım, süper;)

Lunapark Queen dedi ki...

Harika anlatmışsın Boom.. Bence sen "hem eğlendirici hem öğretici" kategorisinde film, kitap, dizi işlerine de girmelisin :)
Özellikle son paragrafa koptum nasıl bağlamışsın öyle, azıcık aşım kaygısız başım, benim şeker minnoş IFW'm :)))


http://lunaparkqueen.blogspot.com

Adsız dedi ki...

ne zamandır aradaki bu olayları takip ediyo be anlamaya çalışıyorum şimdi şöyle bi durum var newyorkta o tatil dediğin gibi pazartesine denk geliyo ama milan bu durumu sürdürürse tatil boyunca yatan newyork halkı perşembe günüe yetişemez kaygısı var zira şehir hızlı insanları yavaş bi şehr ancak benim en merak ettiğim anna wintorun ne tepki vereceğidir. ki bence o arabuluculuk yapabilir gibi geliyo kendisi vogue parmağında oynattığından bunu çözer diye düşünüyorum..

admin dedi ki...

boom bu yazın sağ sütunda bulunan seçmeler arasına girmeli, harika bir derleme olmuş! :) ellerine sağlık.

New York Turca dedi ki...

Bi solukta okudum ne cok seyde ogrendim sen dunyanin en bunaltici konsunda da bisiler yazsan okurum gibi geldi bana :) supersin...

yasemen k. dedi ki...

harika bir yazı olmuş boom! Cok eğlendim okurken, aynı zamanda bilgilendim.. :) Bildiğin yalan rüzgarı olmuş moda haftaları da haberimiz yokmuş :o :))

mamba dedi ki...

cesur ve güzel yokmuydu yaa eskiden ordada ne entrikalar dönerdi moda dünyasına ait:) boom senin datlı dilini yerim çok güzel yorumlamışsın durumu:)

Adsız dedi ki...

ilaç fabrikası ve israil vardır hahahaaai. sesli güldüm resmen :D

Avalon dedi ki...

Güzel yazı Boom! Emeğine sağlık.

Melis dedi ki...

Boom bayılıyorum sana! Sabah sabah okurken, nasıl eğlendim anlatamam. Tabii okuyan herkes gibi öğrendiğim şeyler oldu. Süpersin Boom! Süper! Kalemine sağlık :)

. dedi ki...

Boomcum superonline'ın fiber internetine geçmelisin kesinlikle:) uğraşma titinetlerle

Adsız dedi ki...

olup biteni gayet güzel derleyip dilimize çevirerek anlatmışsın, gerçekten yabancı moda basını birkaç haftadır bu olayla çalkalanıyor. yurtdışındaki moda site ve bloglarını düzenli takip etmen sayesinde insanlara böyle değişik haberleri ulaştırıyorsun eline sağlık

Modagrafya dedi ki...

Bunu ben de yazmıştım, sonra işler iyice karıştı DVF'den mektuplar filan, dedim bekleyelim görelim. Bir ara artık London Fashion Week olmayabilir gibi şeyler bile okudum. Hüseyin Çağlayan, Bora Aksu, Erdem, Hakaan artık IFW'e transfer olsa keşke, İstanbul'un moda başkenti sıfatı iyice perçinlenirdi sanki.

*STYLEBOOM* dedi ki...

@ecem evet epey yorulacaklar:)

@nicethingsforniceboys :)) bu bir pembe dizi baslangici zaten degil mi belki de gtiririm:)

@zet :))) bence dee.p

@salpi Paris' bisi olmasin yeer ki der bence de:)

@dilara hep oyle olmaz mi filler savasir cimenler ezilir

@obenisevmezpelinisever :)) ne mutlu

@adsiz :) haklisin ama bence bu konuda baya yol katetmeye basladik, yeni nesil editorler ve moda yazarlarina
bakinca umitleniyorum. eskilerin cogu mahgazin servisinden modaya gecmis oldugu icin fazla bir sey beklemiyorum:)

@inci kupeli kiz :)) tesekkur ederim

@nino yasasiin:)

@ozan alcin hohoho:) atalar hep hakli:p

@lunapark queen bi dizi yapmak isterdim:)

@sadecebenemel anna hala sesszi:)

@kurbaga prensesler oyle mi dersin tesekkurler:)

@new york turca :)) tesekkurler iste dersleri de boyle anlatmaya caliiyorum:)

@yasemen k hahah evet cesur ve guzel vardi bilir misin o d zaten moda endustrisinde gecerdi:p

@sarisin mamba haha ben de az once onu yazmistim ahha:) tesekkurleer

@adsiz hahaha:)

@avalon tesekkur ederiim:)

@melis tesekkur ederiim. ya evet biz hep sahne onuytle ilgileniyoruz aa arkada da cok seyler oluyor

@ . bir devrim yapmaya hazirlaniyrum ben de o konuda:)

@adsiz merci

inci küpeli kız dedi ki...

valla bu kadar insana tek tek cevapta yazdıysan bravo sana

Pırpır dedi ki...

Uzun süredir bu kadar keyifli bir yazı okumamıştım.

Olan arada kalanlara olacak diyor, ve oyumu her ne kadar moda İtalya'dan çıkar desem de Londra'dan yana kullanıyorum. :)

Keyifli günler!
Pırpır