Babacığımın benim çok akıllı bir kız olduğuma dair inancı sebebiyle akranlarımdan çok once 1. sınıfı atlaya coşa başla(tıl)dığım ilkokul yıllarımdan doktoranın kör kuyularında geçen günlerime kadar elimden geçen kağıt sayısının haddi hesabı yok ama biriyle bile tuzluktan öte bir tasarım yapmak, yapıp bir de üstüne moda yaratmak aklıma gelmedi! Ben o kağıtları sonsuza giden integraller için heba ederken ALITHIA SPURI-ZAMPETTI isimli öğrenci 2008 yılında Central Saint Martins mezuniyet koleksiyonunda kağıt ve köpükleri kullanarak yaptığı yukarıdaki şaheseri podyuma çıkarıyor, yaratıcılığıyla VALENTINO’da iş sahibi oluyordu.
Esasen giyimde pamuk, yün ve deri esaslı geleneksel tekstil malzemelerinin yanına yeni ve alışılmadık materyaller uzun yıllar once eklenmeye başlandı. 1960’larda daha sonraları PACO RABANNE olarak büyük isim yapacak olan Francisco Rabaneda Cuervo alimünyum ve metal yapraklar kullanarak couture kıyafetler yarattı ve modada yeni bir yüz yıl başlattı. Bu durum moda tasarımcılarına sanatlarını kıyafetler üzerinden çok daha farklı, çok daha sınırsız tasarımlarla anlatma olanağı sundu.
Esasen giyimde pamuk, yün ve deri esaslı geleneksel tekstil malzemelerinin yanına yeni ve alışılmadık materyaller uzun yıllar once eklenmeye başlandı. 1960’larda daha sonraları PACO RABANNE olarak büyük isim yapacak olan Francisco Rabaneda Cuervo alimünyum ve metal yapraklar kullanarak couture kıyafetler yarattı ve modada yeni bir yüz yıl başlattı. Bu durum moda tasarımcılarına sanatlarını kıyafetler üzerinden çok daha farklı, çok daha sınırsız tasarımlarla anlatma olanağı sundu.
Henüz 25 yaşındayken moda dünyasını şok edecek bir sürpriz olarak yüzyıllık moda devi BALENCIAGA’nın baş tasarımcısı ve kreatif direktörü olan Nicolas Ghesquière son yıllarda farklı materyalleri yaratıcılığın son noktasında kullanıyor ve bunu oldukça geleneksel bir modaevi altında yapıyor: Sonbahar 2010 için hazırladığı son hazır giyim koleksiyonunda sentetik köpükler, yemek kutuları ve inanmayacaksınız ama bizim kuşağın çocukluğuna gömdüğü formikaları kullanarak hem de oldukça giyilesi kıyafetlere imza attı.
Bunun yanında kimyasal işlemlerden geçirterek deri özelliği kazandırdığı play-doh oyun hamurundan yaptığı yüksek topuklu ayakkabılarıyla olay yarattı! Benim oyun hamurlarıyla koltukları lekelemem sonucu annem de olay yaratmış, ayakkabı olmasa bile en esaslısından bir terlik izi tasarlamıştı anımsıyorum…
Hazır İstanbul’u ve İstanbul Modern’i şereflendirmişken aykırı materyallerle nasıl kıyafet tasarlanabilir görmek için konunun maestrolarından birini, HÜSEYİN ÇAĞLAYAN’ı ziyaret ettiğinizi umuyorum! Swarovskilerle süslü bir elbiseye gömülen 15 .000 LED ampulün yarattığı dünyanın en ışıltılı kıyafetini, ahşabın once bir sehpaya ardından bir eteğe dönüşümünü, uçak yapımında kullanılan malzemelerle uzaktan kumanda kontrollü bir elbiseyi yakından inceleyin. Unutmayın dokunduklarınız sadece birer kıyafet ama materyaller devrimsel.
Bir diğer “material girl” ise IRIS VAN HERPEN, onu Alexander McQueen’in tahtında görmek istiyorum, çünkü hayalgücü pamukla sınırlı değil: motor kayışı, zincir ve lastikleri dokuyarak yarattığı kıyafetler, altın plakalarla ışıldayan silüetler onun imzası. Asya kökenli modacılar ise bu ligin duayenleri, her biri ayrı birer yazı konusu!
Demir, bronz ve bakır gibi metal malzemeler kumaşla birlikte en sık kullanılan materyaller, peki ya altın? Burada sözünü ettiğim kıyafetin üzerine sallandırdığınız bir kolye vs. değil, kumaşın üzerine desen olarak basılmış saf altın! JASON WU’nun Sonbahar 2010 koleksiyonunda elbiselerin üzerinde görülen altın rengi desenlerin, altın rengi değil bizzat 24 ayar altın olduğunu biliyor muydunuz? Lake kıvamında inceltilerek yine kimyasal yollarla kumaşı yakmadan kıyafetlerin üzerine mürekkep lekeleri gibi basılmış. Simya bu olsa gerek!
Geleneksel tekstil malzemelerine eklenen yeni mateyallerle birlikte moda artık yalnızca tasarımcı, stilist, kalıpçı, terzi değil, bunların yanında kimyager, demirci, elektronikçi, düz kontakçı da barındırır oldu. Kısacası son ütücüye giden yol daha da uzadı:))
[Bu yazı Radikal Tasarım Dergisi Ağustos Sayısı'nda yayınlanmıştır]
15 yorum:
Yaraticilik karsisinda insanin eli ayagi dolaniyor bazen. modayi bu yuzden seviyorum. Sanat gibi resim gibi filan geliyor bana:)
Süper yazı! Özellikle Irıs van Herpen'e bayılıyorum ben de :)
Cok guzel, aydinlatici bir yazi, kaleminize saglik.
yazı süper elina sağlık..
Balenciaga ayakkabılar teoride güzel ama pratikte nasıl olur acaba? :)
@pelininstyle kesinlikle, moda basli basina bir sanat, sanati kiyafetler yoluyla anlatma yolu
@koray caner tesekkurleer. she's your girl:)
@adsiz begenmenize sevindim. tesekkurler
@shopport-pastaport tesekkurleeer:)
@shoe-devotee acikcasi formika gibi olan su ilkbahar 2010lar biraz sertmis:))
[Bu yazı Radikal Tasarım Dergisi Ağustos Sayısı'nda yayınlanmıştır] aferim kız sana gururumuzsun canım benim ya!!!!
@stil direktörü tesekkur ederimmmmm:) hop hemen simardim:)
Van Herpen'i ilk gördüğümde mcqueen tasarımları sanmıştım ben doğruya doğru yani bu çok doğru bi tespit :)
yalnız şu üçgen kollu olan da onun muydu ? bana değildi gibi geliyor :S gaga giymişti onu kimin o :S
15 dakikadır düşünüyorum yorum yazamadım bu yüzden :D
@candirekli en son mozaiktekiler Gareth Pugh canim, bir onceki mozaikler Iris van Herpen:)
üstünden bir gün geçti ben hala ismi düşünüyordum boomcum :D
sağol :D neden böyle afalladım anlamadım :D
Bende elekronik okuyan ve moda'yı seven biri olarak son ütücüye giden yolun uzamasına sevinmeli mi?
@peaceinwonderland aynen oyle, bir bakmissin bir modaci icin bir seyler yapiyorsun:) super olmaz mii:)
Yamakları bile olurum.
Yeterki bu dünyanın herhangi bir yerinden işim olsun.
Yorum Gönder