20 Ocak 2011 Perşembe

MODA ve SANAT | Bale ve Modanın Büyük Aşkı

BLACK SWAN filmi daha çekimleri başlarken RODARTE'nin kostümlere imza atacağı haberiyle moda gündeminin ilk sıralarına yerleşmişti. Aslında moda çok uzun yıllardır baleden besleniyor, ilham alıyor; aynı şekilde bale de moda işbirlikleriyle daha da güzelleşiyor. Biraz uzun olacak ama okumayı sevenlere gelsin:), moda ve balenin büyük aşkı...



Oyunculuk, senaryo, kostümler... Bütündeki mükemmelliğin parçaların mükemmelliğiyle nasıl oluştuğunun güzel bir kanıtı BLACK SWAN. RODARTE tasarımcıları Mulleavy kızkardeşler ilk kez bir sinema filmi için kostüm hazırlamalarının yanında ilk kez bale kostümleri tasarlamış oldular. Aşağıda Pas de deux için hazırlanan beyaz kuğu ve kara kuğu, ve kötü büyücünün kostüm eskizlerini görebilirsiniz:) RODARTE tütülere yabancı değil, Sonbahar 2008 koleksiyonlarının ilk yarısı bale esinliydi ve oldukça ses getirmişti.



RODARTE'nin Black Swan işbirliğinden çok önce gelmiş geçmiş (böhüüüü:)) en büyük moda dehalarından ALEXANDER McQUEEN yer yer Kuğu Gölü(*)'nden de ilham aldığı muhteşem bir koleksiyonu podyuma çıkarmış ve nefesleri kesmişti. Hala akıllardan silinmeyen o koleksiyondan muhteşem bir parça aşağıda... Sizce de Kuğu Gölü'nde Odette'in insan formundan yeniden kuğuya dönüştüğü o an değil mi bu elbise?



ALEXANDER McQUEEN bu büyük yeteneğini bir kez bale sanatı için de kullanmıştı. Ünlü bale sanatçısı Sylvie Guillem'in başrolünde olduğu enfes bir modern bale örneği olan "Eonnagata"nın kostümlerini ALEXANDER McQUEEN hazırlamıştı, fotoğrafları aşağıda.



Muhteşem kılıç ve kendo savaş sahnelerinde McQueen kostümleri en az oyun kadar ses getirmişti. Eonnagata'nın tanıtım videosunu buradan izleyebilir ve o hissi yaşayabilirsiniz:)



Bale ve tasarımcı işbirliklerinden biri de daha önce Styleboom'da burada da okuduğunuz CHANEL işbirliğiydi. İngiltere Kraliyet balesi baş balerini Elena Glurdjidze'nin "The Dying Swan" performansı için Lamaire'deki atölyede tam 2500 adet bembeyaz hakiki kuş tüyü kullanılarak bizzat elde hazırlanan kostümü, balerin dünya turnesi boyunca kullanmıştı.



Pek çok tasarımcı ilhamı balede aramış ve koleksiyonlarına yansıtmıştır. DEGAS'nın meşhur balerin tabloları sanki DENNIS BASSO, RODARTE ve VALENTINO'da hayat bulmuş, canlanmış gibi.



Bu yazı hoşunuza gittiyse Ballerina Project'e mutlaka göz atın:)



Ve tabii pek çok editöryal senaryosunu balede, bale kulislerinde ve balerinlerde buldu. Yukarıda 2008 VOGUE'larından birinde yer alan "Flights of Fancy" editöryalinden bir kare..



Biz kadınların çoğu ise sırf tütü uğruna bir bale kursunun ya kapısından girmiş, ya hayaline kapılmışızdır öyle değil mi?! Modacıların podyumlarda bize iç geçirterek sundukları tütüleri sokağa indirip bizim de hayatımızda bir kez olsun güle oynaya, kimseye aldırmadan tütü giymemizi ise tabii ki Sex & The City'nin Carrie'sine borçluyuz:) Teşekkürler Carrie, özellikle de bu sezon artık bu tütü işine Türkiye'yi bile dahil edebildiği ve bizleri balerin esinli kıyafetlerimizle sokaklara döktüğü için teşekkürler "moda" :)



Aşağıda en sevdiğim "Kuğu Gölü" performanslarından biriyle baş başa bırakıyorum sizi. American Ballet Theatre'in sunduğu balede Angel Corella ve Gillian Murphy dansediyor. Gillian'ın kuğuya dönüş anını canlandırışı muazzam, o adeleler oynadıkça ben kendimi sıkıyorum:)



(*) Kuğu Gölü Peter İlyiç Tchaikovsky'nin bestelediği, ilk temsili 1877
yılında Moskova 'da yapılan dört perdelik bir eserdir.

16 yorum:

STYLEISTICO dedi ki...

Çok güzel ifade etmişsin Boom, Keyifle okudum...

Details Of Fashion dedi ki...

En zirvede bıraktığım bale kariyerim ,tütü merakım hepsine inceden dokunup geçmişsin boom (: son videoyla da noktayı koymuşsun =) öğle aramı şenlendirdin ellerine sağlık (:

Adsız dedi ki...

güzel bir film değil black swan natalie nasıl ödül aldı anlamıyrum

bebek kedi kız dedi ki...

Eminim bir çok bayanın içinde bir uktedir bale,benim olduğu gibi : ( öyle güzel anlatmışsın ki doğrusu dalıp giderek okudum...

Decoration Heaven dedi ki...

Kuğu Gölü Balesi çok ünlü, hepimiz biliriz ama farkettim ki ben hiç bir görüntüsünü izlememişim (gerçek gösteriyi zaten izlemedim de hani youtube'dan falan da bakmamışım hiç, enteresan). Güzel bir uyandırış oldu bu postun benim için, sağol Boom :)

Unknown dedi ki...

Çok güzel ve uğraşılmış bir makale Boom, bayıldım!

Sanemiko dedi ki...

bu yılda Mehmet Balkan 6 devlet opera ve balesinden seçilmiş balerinden dev bir kadroyla Aspendos Opera ve Bale festivaline Türkiye'de yapılmış en büyük kuğ gölünü hazırlıyor.Çok büyük bir prodüksiyon gerçekleşecek..Benim annemde balerin eskden 2 kuğdan biriydi o da:)Bıkmadan seyredeceğim tek eser herhalde kostümüyle dekoruyla müzikleriyle muhteşem...

yasemen k. dedi ki...

Çok keyifli bir yazı olmus boom, Kuğu Gölü'nün bir kaç farklı şekilde izlemiştim ama bunu izlememişim :S hemen not alındı, een yakın zaman da izleyeceim! :)

Rodarte'nin Oscar kazanması dahilinde direkt yoldan alamayacağını da senden duymuştum.. çok üzücü! Black Swan'i hala izlemesem de (vizyonu bekliyorum!:)) paylaşılan fotoğraflardan çok güzel işler yapıldığı belli ve kuvvetli bir aday olurdu!

Melis dedi ki...

Baleyi 2 sene önce bıraktım.Bu postla özlediğimi hatırladım :) Harika bir post olmuş.Keyifle okudum :)Teşekkürler Boom! Ellerine sağlık :)

*STYLEBOOM* dedi ki...

@styleistico :) tesekkur ederimm. belki bir gun sen de kugulardan birini giydirirsin:)

@didem :)) ne guzel olmus o zaman:)

@adsiz zevkler ve renkler tabii. ben filme bayildim. ama daha onemlisi Natalie Portman
oyunculukta kendi sinirlarindan bile tasmis, kesinlikle hakli bir oduldu bence:)

@bebek kedi kiz :)) tesekkur ederrim:)

@decoration heaven rica ederim, bence youtubeda olmalisin hala:) oyle cok var kii!

@tha daughter of god and alexandre dumas tesekkur ederim:)

@sanemiko hii ne kadar sahane! kugu olmus bir anne:) bu guzel haberi paylastigin icin de
ayrica tesekkurler, aspendos muhtesem bir secim!

@yasemen k. :)) vizyona girince ben de buyuk perdede izleyecegim emin ol, bu kesmedi:)

@melis senin bu derece zerafetinin bir sebebi olmali diyordum, baleymis demek:)

Unknown dedi ki...

Merhaba Styleboom..

Çok güzel bir post olmuş "yine". Ne zamandır gizli takipçilerindenim. Cook eskilerden bugüne karıştırıyorum sayfaları. Bak bak bitmiyor. Eline sağlık :)

Kürksever dedi ki...

Moda çizimleri ve stilistlik kitaplarında hep anlatılır, insan vücudu ile kafası arasında bir oran vardır, 1e 7 olması lazım, işte moda çizimlerinde, kadınlar daha "estetik" ve daha güzel görünsünler diye bu oran 1e 9 olarak çizilirmiş... Balerinlerin ayak parmakları üzerinde yükselmeleri de bu fizyonomiye öykünmenin bir sonucu. Kuğu gibi süzülen, incecik belli, upuzun bacakları olan kadınlar, modern Batı'nın güzellik anlayışının ideal tipini oluşturuyor.

Bu arada, Flights of Fancy editoryalimde günümüzün en sevdiğim mankenlerinden Caroline Trentini'yi gördüm ayrıca mutlu oldum:)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

modayı ve tüketimi etkileyen düşünceler, eğilimler ve trendler üzerine okuduğum en sensible yazılardan biri. konuyu yakalaman ve bağlaman çok hoşuma gitti!

*STYLEBOOM* dedi ki...

@aykiz tesekkur ederiim:) gizlenme canim hep boyle paylas beni mutlu et lutfen:)

@coskun bey sizin ilginc, bir o kadar da zengin bilgilerinizi paylasmanizi cok seviyorum. editoryale gelince kulaklarinizi cinlatarak ekledim onu zaten:)

@seda tesekkur ederiim:)

Junon dedi ki...

harika bir post...dünyada filmden çok Natalie Portmanın oyunculuğu(kesinlikle süperdi) rüzgarları eserken acaba ünlü magazin dergilerinde böylesine güzel bir yazı yazıldı mı?
eline sağlık Boom

*STYLEBOOM* dedi ki...

@junon cok tesekkurler canim, belki onlara da ilham oluruz ne dersin:p