22 Eylül 2009 Salı

LONDRA MODA HAFTASI'NIN 25 YILI


1984:
London Designer's Collective'in kurucusu Annette Worsley-Taylor beyaz çadırlar kurdurarak ilk Londra Moda Haftası organizasyonunu başlattı. JOHN GALLIANO Fransız Devrimi esinli koleksiyonuyla rüştünü ispatladı ve 20. yüzyılın en büyük modacısı olacağını gösterdi. 


1986:
37 yaşındaki Anna Wintour İngiliz Vogue'un editörü olarak ön sıradaki yerini aldı. Asistanlarına kendisine gelen her parçayı boydan 6 inç kısalttırarak kısa eteği popülerleştirdi.
1989:
15 yaşındaki Kate Moss Galliano defilesiyle ilk kez podyuma çıktı.
1993:
PHILIP TREACY'nin ilk koleksiyonu için süpermodel Naomi Campbell podyumda üstsüz yürüdü.

1995:
Öğrenci tasarımcı STELLA MCCARTNEY Kate Moss ve Naomi Campbell'ın da modellik yaptığı ilk koleksiyonunu sundu ve ertesi gün tüm gazetelerdeydi, koleksiyonun her parçası satıldı.
44 beden Sophie Dahl yuvarlak figürüyle podyumdaydı ve moda endüstrisi ve anorexia bağını protesto etti.
1998:
ROLAND MOURET kendi adının ilk koleksiyonunu çıkardı. Ayrıca ALEXANDER McQUEEN önce GIVENCHY ardından GUCCI, STELLA McCARTNEY de CHLOE için baştasarımcı olarak kabul edildi ve Londra değil Paris Moda Haftaları'na geçiş yaptılar.

2000:
Victoria Beckham MARIA GRACHVOGHEL defilesi için podyumda yürüdü.
2001:
HÜSEYİN ÇAĞLAYAN meşhur "masa elbise"sini sundu ve modada endüstriyel tasarımın sınırlarını bir adım daha öne  taşıdı.
2002:
11 Eylül'ü protesto etmek için LUELLA; MATTHEW WILLIAMSON, ROLAND MOURET ve PREEN Londra yerine New York Moda Haftası'nda defile yaptılar ve Londra Moda Haftası kan kaybetti.
2005:
İlk kez bir sokak mağazası Londra Moda haftası'nda yer aldı ve TOPSHOP tarih yazdı.
2006:
24 yaşındaki İskoç tasarımcı CHRISTOPHER KANE ilk koleksiyonunu sundu ve moda otoriteleri tarafından yeni akım bir yıldız olarak ilan edildi.
2009:
Anna Wintour 2 senelik bir aradan sonra yeniden ön sıradaki yerini aldı, Naomi Campbell emekliliğinden  sonra ISSA için yeniden podyumdaydı.
[Kaynak: The Guardian]

0 yorum: