18 Eylül 2009 Cuma

FASHIONABLE ISTANBUL NEDİR?

Solda birlik, sağda birlik, milli bütünlükte birlik, sel felaketinde bile birlik sağlayamayan canım milletimin "moda"da birlik sağlaması elbet düşünülemezdi. İşte karşımızda bir bütünleşememe, destekleyememe, birlik olamama ve hatta gerekirse çamur atma, sabote etme öyküsü daha! Biz modaperestlerin(ki buna moda endüstrisi, moda severler, tasarımcılar,fotoğrafçılar vs dahil) yıllardır hayalini kurup beklediği bir moda haftasına bu sene Ağustos'ta gerçekleşen Istanbul Fashion Days(IFD) ile kavuşmuştuk. Gel gör ki "körün istediği bi göz allah verdi iki göz" misali gündeme bir başka moda günleri bombası mı desem balonu mu desem düşüverdi!! İstanbul'u moda başkenti yapma yolunda atılan çok önemli bir adım olan IFD'ye daha emeklerken takılan bu çelme yani "Fashionable Istanbul" adı altındaki bu alternatif moda günleri ne kadar doğru tartışmalıyız bence. Ama öncesinde "Fashionable Istanbul" nedir onu bir öğrenebilsek! Moda günleri deniyor(takvim nerede?), dünya moda haftalarının finali deniyor(dünya moda haftalarının bundan haberi var mı?).






Fashionable Istanbul'a neden mi "balon" dedim? Çünkü söylentilerle dolu magazinel demeçlerden başka bir şey yok elde avuçta, bulamıyorum, öğrenemiyorum! Yangından mal kaçırırcasına, bir telaş, bir hadi hemen yapalım havası seziyorum ben. Ekim'de gerçekleşeceği söylenen Fashionable Istanbul'un henüz halen bir basın tanıtımı yapılmadı, oysa 14 gün 09 saat 26 dakika sonra Ekim! Kıyaslayalım: IFD’nin Devlet Bakanı tarafından tanıtımı 10 Haziran, basın tanıtımı 2 gün olmak üzere hem ekonomi(bu kısmı ciddi) hem magazin(bu kısmı renkli) basınına çok da şık bir şekilde 29-30 Haziran tarihlerinde yapılmıştı, İstanbul Fashion Days'in başlamasına 1 aydan çok zaman kala.  Bu arada IFD'nin basın tanıtımından aylar aylar önce, tohumlarının ilk atıldığı ve telaffuz edilmeye başlandığı zamanları da hatırlayalım: Şubat-Mart, yani krizin en cafcaflı, en can yakıcı olduğu aylar.



Ama Hikmet Tanrıverdi(ITKIB), İsmail Kutlu(IFD Komitesi) ve Bahar Korçan( MTD ) gibi, bizim gibi hayal kurmayı seven idealistler elini taşın altına, hem de çok ağır bir taşın altına koydu.  Ve de tüm eksikleri, pürüzleri, geliştirilmesi gereken yönlerine rağmen ne de güzel oldu, ne çok konuşuldu, yabancı basında ne çok hayranlık uyandırdı ve ne çok yetenek düşlemek, tasarlamak, dikmek ve satmak için olağanüstü bir platform buldu. Bu noktada bir "Türk"e yapacak tek şey kalıyor: "vay be çok başarılı oldu, basın aç kurt gibi saldırdı, sayfa sayfa yazıldı, baya para da kazanıldı, iyisi mi bravo demek yerine biz hemen alternatif bir organizasyon yapalım; iyisi  mi pastayı büyütmek yerine bölelim parçalara şu pastayı gitsin!" demek. Bir moda haftasının/günlerinin takviminin bu kadar kısa süre kala çoktan belli olması gerekir, ama elimizde değil takvim bir web sitesi bile yok! Yine IFD'yle kıyaslarsak moda günlerinin mekanı, katılımcıları, gün ve hatta saatleri bile  internetten hem kendi web sitelerinden hem de çeşitli başka sitelerden Haziran başında duyurulmuştu.





Eh madem elde somut bir şeyler yok, o zaman bu blogcu söylentiler üzerinden gider mecburen. Gururla basında yer alan şu söylentileri bir değerlendirelim:
(1) ROBERTO CAVALLI DEFİLESİ OLACAK
İşte bu çok sağlam geldi!! Tüm ciddi ve geçerli moda haftaları gibi takvimi epey zaman önce belirlenen ve 23-30 Eylül arası gerçekleşecek olan MILANO MODA HAFTASI'nın programına göre 24 Eylül'de ROBERTO CAVALLI İlkbahar/Yaz 2010 koleksiyonunu tüm dünya basını orada olacağından tüm dünyaya sunacak. Aynı şekilde alt markası olan JUST CAVALLI'yi de. Peki bu durumda Ekim'de Fashionable Istanbul'da sunulacak koleksiyon hangisi olacak? Eğer aynı koleksiyonsa bu sadece bir moda skandalı değil, dünyadan bihaber olduğu düşünülen biz 3. dünyalılara bir hakarettir de! Yok Fashionable Istanbul için hazırlanmış özel bir koleksiyonsa o zaman sevgili okuyucu bu yazının devamını okumaya gerek yok, şapka çıkarıyor, takdir ve tebriklerimi sunuyorum!



(2) PODYUMDA ELIZABETH HURLEY OLACAK:
Vay be işte moda haftası dediğin böyle olmalı! Şu an 45 yaşında olan ve podyumları 1999 senesinde bırakan Hurley zaten podyum modeli değil fotomodeldir. Hala dünyanın en güzel kadınlarından biri olmasına rağmen kendisi bir manken eskisidir, oldu olacak yanına Canan Mutluer'i de katalım! İşte yine "moda" için değil "magazin" için moda! Bari IFD'nin uluslararası model konusundaki eksiğini yakaladınız(ki gerçekten öyleydi), tespit ettiniz, tutun buraya Raquel Zimmerman, Karlie Kloss, Lara Stone, Isabeli Fontana'yı getirin! Şu anda en büyük tasarımcıların podyum modelleri, top modeller bunlar! Ama vitrin için getirilebilir tabii ki neden olmasın, biz bayılırız ikinci sayfaya, ya da kendi mayo markasından bir koleksiyon sunabilir bize!




(3) IFD ULUSLARARASI OLAMADI YERLİ KALDI, BİZ ULUSLARARASI OLACAĞIZ
Bunu söylemek için IFD'yi yalnızca gazetelerin ikinci sayfasında yer alan kalça ve bacak fririkleri üzerinden takip etmiş olmak lazım! Burada biraz rakam ve linkler vermekde yarar var. En basitinden başlayalım, yalnızca ingilizce dildeki arama motorlarına(english google, altavista vs) "Istanbul Fashion Days" girdiğinizde dış basında yer alan bilgileri görebiliyoruz, yani Türkçe google'lamaktan bahsetmiyorum burada. Örneğin WWD; US FASHIONMAG; CCTV; ALL VOICES; IB TIMES; PEOPLE DAILY; FASHIONFREAX; FIBRE; FASHION REPORTERS; FASHION CAPITAL; SPORTSWEARNET gibi sitelerde. Bu linklerden en dikkat çekici olanı WWD'dir, dünya modasının en geçerli ve bir numaralı haber kaynağı yayınladığı haberlerde öyle seçicidirki, headlinedan girmek epey zordur. Takvimler, yeniler, eskiler, iflaslar, değişen tasarımcılar, üretilen kumaşlar, kozmetik yenilikler hepsi ilk önce WWD'den duyurulur.





Şimdilik Fashionable Istanbul aratınca yabancı basında herhangi bir şey çıkmıyor. Kısacası IFD uluslararası çapta adını İstanbul'un moda günleri olarak duyurmuş ve takvime girmiştir, yani resmileşmiş ve devamı beklenir hale gelmiştir. Rakamlara gelince 30 yıldır kimsenin başaramadığı, yemediği, becermediği bu moda günlerine 22.500 ziyaretçi katılmış ve binlerce dolarlık satış ve bağlantı yapılmıştır.
(4) YABANCI TASARIMCILAR IFD'DE YOKTU, BU ORGANIZASYONDA OLACAK
Artık bu noktada ne desem bilemedim ki, örneğin buradan NEW YORK MODA HAFTASI ve buradan da LONDRA MODA HAFTASI takvim ve tasarımcılarını görebilirsiniz. Bakınız örneğin New York'ta Papua Yeni Gine Moda Birliği'nden bir tasarımcı yok, acaba neden? NY Moda Haftası yeteri kadar uluslararası değil anlaşılan, Amerikalı tasarımcılar kendi aralarında takılıyorlar! Ya moda haftasının olayı zaten o şehrin, ülkenin tasarımcılarını ve yeteneklerini dünyaya tanıtmaktır. New York'ta CFDA(Amerikan Moda tasarımcıları Konseyi), Londra'da BFC(Britanya Moda Konseyi)'ne kayıtlı tasarımcılar defile yapar, dışarıdan gelmek isteyen de buyurur takvimde yer bulursa gelir. DIOR örneğin kalkıp New York'da defile yapmadığı için yerel bir marka mıdır? Bu komediye bu kadar yazdığıma bile inanamıyorum! Neymiş tek Türk HÜSEYİN ÇAĞLAYAN olacakmış, ne yani hiç Türk tasarımcı olmaması bir başarı göstergesi midir?  ÇAĞLAYAN’ın da  Amerika’da Kıbrıslı burada Türk oluverdiğini(!)  bilmeyen yok!
IFD'nin eksiği yabancı tasarımcı değil yabancı lüks büyük mağazacılık temsilcilerinin olmamasıydı, yalnızca HARVEY NICHOLS vardı ki Gamze Saraçoğlu anlaşması da yaptılar bildiğimiz kadarıyla. Umuyoruz NEIMANN MARCUS, SAKS 5th, NET-A-PORTER olsun ileride. Bir tasarımcı için en önemli iki şey A-list ünlülerin üzerinde görülmek(isim için) ve bu büyük lüks mağazalara parça satabilmektir(para için), bir moda haftası için de en önemli şey bunu sağlayabilmektir, ithal olanı sunmak değil!  Bir hazır giyim markası içinse en önemli şey dünya pazarındaki payını arttırmak, ihracatını yükseltmektir, ithal edin diye moda haftası yapılmaz, ihraç edelim diye yapılır. Yabancı marka ve tasarımcıların ağzımızı sulandırması ve Tahtakale’ye taklit mal esinleri vermesi değil, yerel marka ve tasarımcılarımızın dışarıya çıkabilmesi bizi zengin, özgün ve konuşulur yapar!!





Ben bu iki çok önemli nokta için büyük adımların IFD sayesinde atıldığını düşünüyorum, markalar büyük başarı sağladı bile, aynı şey tasarımcılar için de neden olmasın? Daha fazlası neden olmasın? Neden IFD büyümesin? New York'ta ya da Paris'te otellerin salonlarında kendi imkanlarıyla yırtınarak, takvime bile girmeyen ve sadece diplomat eşleriyle Istanbul'daki kankilerine sunuş yapan tasarımcılar, moda sektörünün bir birinden hazzetmeyen büyük patronları, yurtdışındaki dergilerden copy-paste yapmaktan usandığını umduğum moda basını, hepinizden bu güzel bebeği bir üvey kardeşle korkutmaktansa, sadece eleştirip cüce bırakmaktansa allayıp pullamanızı, büyütmenizi diliyorum...Bir şehrin bir çok moda haftası olabilir, dünyada da var. Ama henüz rüştünü ispatlamaya, içindeki zenginliği dünyaya tanıtmaya çabalayan şehirler değil bunlar. İSTANBUL'U "BİRLİK"TE  MODA ŞEHRİ YAPMALI!
[Kaynak:flickr, google, altavista,style.com,wwd,ifd,dailymail]

14 yorum:

Stilcatcher dedi ki...

Vala ne güzel söylemişsin.Kelimesi kelimesine katılmaktan başka yorum yapamadım.:)

Unknown dedi ki...

Ellerine, diline, aklına sağlık...super bir özet olmuş bayıldım...keşke birlik olmayı becerebilse de gerçek Türk moda cevheri dünyaya rüştünü ispatlayabilse...eminim senin de daha söyleyecek çok şeyin vardır..öyle heyecanla yazılmış ki bu cümleler katılmamak elde değil...umarım asıl okuması gerekenlere de ulaşır ve alınması gereken mesajlar alınır...birlikten güç doğar demiş atalarımız bunu hatırlatmak gerek tüm sektöre...birkaç kişinin canhıraş çabalaması ile ancak bu kadar büyür-gelişiriz elbirliği ile çoğalır zirveye yerleşiriz...kendimizin farkına varmak için geç bile kalmış bir ülke olarak elele verip nice başarılara imza atabilmek ümidiyle...

Ozan Alçın dedi ki...

E bu kadar iddaalılarsa umarım ki bütün vaatler yerine getirilir(rezillik yaşanmadan)Tabii bir de bütün "olacakları" "oldu" ya çevirmeliler. (:

Ozan Alçın dedi ki...

tanrım çok mu miranda priestly bir yorum oldu:D

Adsız dedi ki...

Ellerinize, ağzınıza, fikrinize sağlık. Her cümlesine katılmakla birlikte en çok katıldığım noktası şu oldu: IFD Yetkilileri bu işi planladıkları zaman gerçekten krizin en cafcaflı zamanıydı. Bırakın böyle bir show yapmayı, firmalar nasıl ayakta kalacaklarını düşünüyordu. Hepimiz düşündük. Ben bir marka sahibi olarak işin dışında kalma tercihini vermek zorunda kaldım çok üzülerek. Ama dediğiniz gibi cesaretimiz yoktu.Bir dahaki IFDye katılmak için tüm gücümü harcayacağım.Krizin en ateşli yerinde bu insanların başta Hikmet Tanrıverdi ve İsmail Kutlu olmak üzere bu kararı alabilmeleri iş hayatında neden bazılarının önder olduğunun da ispatı. IFD'de dünya markası yoktu diyenler, Gizia'nın (Konite başkanı İsmail Kutlu'nun firmasıdır) yurtdışında nasıl bir efsaneye dönüştüğünü herhalde bilmiyorlar.Bir yanda bu büyük organizasyon varken, bu alelacele yapılan yangından mal kaçıran fashionable istanbul denen organizasyonu Fashion Days'le kıyaslamak imkansızdır.Tekrar duygularımıza tercüman oldugunuzdan dolayı teşekkürü borç biliriz.
Saygılarımla.

*STYLEBOOM* dedi ki...

@itir: cok tesekkur ederim itircim,artik sadece onumuze bir seyler atilinca kabul edecegiz devri bitsin,biz de dusunen, tartisan ve ureten bireyleriz her konuda:)

@sakazen: eğitimlerimiz ve hayallerimiz öyle kesişiyorki, o yüzden beni çok iyi anladigini biliyorum, ve yine de okudukca gurulandim. burada zaten bir durup dusunmesi gereken moda sektorudur.

@ozan:zaten ozancim ben de miranda asamasindayim, seni destekliyorum o sebepten:)

@adsiz:isin zorluklarini goren ve bu zorluklara gore degerlendiren bir goz olarak yorumunuza tesekkur ederim,ben ne kadar olsa sadece bir idealist fikirciyim,siz bir de bu tur gelismelerin tam kalbinde oldugunuzdan daha bilgilisiniz.

Unknown dedi ki...

açıkcası bu ikinci organizasyonu yapacak firmayı yani IMG'yi hep duyuyordum,nette araştırdığımda da gerçekten bu işi bildiklerini gördüm, ama burada söyleyebileceğim keşke IFD'yi yapsalardı olabilir, çünkü bana da gerçekten bir telaş, bir oldurma hali var gibi geldi,sanki IFD'ye karşı bir rövanş, sanki IFD bir düşman.ayrıca bu organizasyonun türk tasarımcı olmaması eşittir uluslararası olması fikrine hiç ama hiç katılmıyorum, güzel nokta.
sevilay

Serap dedi ki...

Çok merak içerisindeyim. Henüz hiçbir basın duyurusu yok. Balon olma olasılığı hergeçen gün artıyor.

*STYLEBOOM* dedi ki...

haklısın serapcim hala bar rafaelinin nihat odabaşı tarafından çekilen resimelrinden fazla gelişme yok!

ALIŞVERİŞ CİNİ dedi ki...

Sevgili Style--boom, öncelikle aşırı yoğun geçen bir haftanın ardından malesef bu yorum böyle gecikti. Ama yine de yorum bırakmadan geçemedim. Yazını baştan sona okudum ve çok beğendim, harika bir yazı olmuş. Benim düşüncem Fashionable Istanbul diye bir organizasyon falan olmayacağı. Dediğin gibi balon haberler bunlar gibi geliyor. Ama keşke olsa, ve keşke söylentilerdeki gibi başarılı bir organizasyon olsa. IFD bir ilkti ve çok zor dönemde çok büyük bir başarı elde etti. IFD'ye çelme takabilmenin o kadar da kolay olmayacağını düşünüyorum ben, içim rahat :)

lara dedi ki...

çok güzel bir yazi olmuş,ellerinize sağlik. IFD ile dünyanın önde gelen moda basını ve alıcılarının dikkati İstanbul’a basarili bir sekilde çekilmis oldu. Üzerinde titizlikle çalışıldığı belli olan, amacını, birkaç göz ardı edilebilecek aksaklıklıklara rağmen tamamiyle başarmış olduğunu düşündüğüm bir organizasyondu. bu organizasyon ile Türkiye artık, dünya moda takviminde yerini almaya başladi. bence Fashionable Istanbul IMG Fashion ın geride kalmamak bu sektörde kendilerini kanitlamak için alelacele düzenlemeğe kalkıştığı, muhtemelen Bar Rafaeli dışında henüz ortaya çıkarabilecekleri bir olayı olmayan bir organizasyon olacaktir. Zaten arattiginiz zaman çıkan tek haber bu model üzerinden yapilmaktadir. Moda dünyasının referans noktasi olarak kabul ettiği moda haftalarinin finali olarak tanıtılmış bir kaç haberde. Umarim bu cümleye layik bir organizasyon olurda bizlerde eleştirilerimizde hakli çikmaz, başarılı bir organizasyon izleriz.

Unknown dedi ki...

http://www.cnnturk.com/2009/yasam/stil/09/24/bar.refaeli.fashionable.istanbul.icin.geldi/544762.0/

ebrulina dedi ki...

Yaziyi simdi okuyorum. Fashionable Istanbul ile ilgili detayli bilgi almak icin arama yaptigimda buldugum yazilardan biri de buydu. Gercekten cok guzel yazi olmus... Cunku cok severiz biz yermeyi, elestirmeyi bu da tam bizim kulturumuze uygun bir yazi. Italya ve Turkiye basininda cikmis butun haberleri okudum. Fashioable Istanbul ekibinin biz daha iyiyiz diye bur cikisi olmamis. Zira rakip degil tamamlayiciyiz seklinde aciklamalari da var. Nedir bir ulkede sadece bir tane mi event olmalidir. Feci derecede sacma bir mantik. Eger IFD duzenleyen ITKIB alinganlik yapmazsa bu olayi kendi lehine cevirebilir.

Ayrica Italya basininda zamaninda yeteri kadar duyulmus. O zaman Milanoda olmadigim icin takip edememistim. Ama su an burada gayet bilinen bir etkinlik olarak goruluyor. Neden bu kadar elestirel yaklasiyorsunuz. Ok Galatasaray ulkeyi tanitiyor Fenerbahce ve Besiktas kapatilsin mi diyelim. Yazdiklarinin bundan bir farki yok kesinlikle.

Bu arada evet Turk markalari yok. Cunku concept farkli. Sadece Italian luxury markalari goruyorsunuz. Bu nedenle IFD ile direct rakip olmalari da zaten soz konusu degil. Belli Italian luxury markalari uzerine kurulmus bir icerik var.

Incelemek lazim. Bakalim ikincisi ne olucak, ne zaman yapilacak, nasil olucak.

Elestirmek erdemlik degildir unutmayin.

*STYLEBOOM* dedi ki...

Gorusleriniz icin tesekkur ederim, keske beni ya da blogu degerlendirirken "Turk milleti boyledir iste" genellemesini yapmadan STYLEBOOMu biraz daha inceleseydiniz, mutlu olurdum. Esasen elestirmek degilse de elestirilerden ders cikarmak erdemdir, bu yazi tamamen basin bulteni uzerine kurularak yazilan bir yazi, moda gunleri seklidnde bir bulten gelmis ben de soruyorum takvim nerede diye, moda haftalarinin kapanisi denmis ben de soruyorum dunya moda haftalari takviminde olmayan bir fashion event'i nasil moda haftalarinin kapanisi olarak lanse edilebiir diye, esasen organizasyon bana zaten daha sonrasinda 2. yazidan sonra gerekli bilgiyi verdi, eksiklerin tamamlanacagini, daha sonra cok daha iyi olacagini yazdi, ve oyle olmasini umuyorum. cunku moda evet ayni zamanda TRyi tanitici bir gorev de edinebilir. Esassen ayni tur yeri gelen elestirileri IFD icinde yaptim blogda incelerseniz ve o elestirirler IFWde yerini buldu, bir cok aksaklik duzeldi, umarim Fashionable Istanbul'da da yerini bulur, event sonrasi da yazi yazdim ve evet yine elestirdim cunku kendiyle celisen cok fazla sey vardi.