27 Ekim 2009 Salı

FLASHION' NEWS | Bir Cumhuriyet Hanımefendisi-Mevhibe İnönü-Sergisi



Hanımlaaaar IMA(Istanbul Moda Akademisi)'da başlayan bu sergiyi kaçırmayın lütfen! Mevhibe İnönü'ye ait kıyafet ve aksesuarlar IMA ve İnönü Vakfı girişimiyle Pembe Köşk'ten sonra İstanbul'da! "Cumhuriyet"in kadınları nasıl güzel, nasıl şık, nasıl eleganmış bir kez daha hatırlamak, belki son kez görebilmek için, basamaklardan geri nasıl da yuvarlandığımıza şahit olmak için. Kıyafetler kadar büyüleyici İsmet İnönü ve Mevhibe Hanım arasındaki notlaşmalar, mektuplaşmalar, o güzel dil, o enfes aşk ise fotoğraflara ya da kelimelere sığacak türden değil! Mutlaka Nişantaşı'na İMA'ya gidin, görün, inceleyin bitmeden.

Eldeki imkanlarla çekmeye çalıştığım bazı fotoğrafları sizinle paylaşayım, aşağıdaki elbise BALENCIAGA hanımlar:) 1940'da tasarlanmış bu elbiseyi İnönü Cumhurbaşkanı olduğunda devlet büyükleri için verilen bir resepsiyonda giymiş. Bir alttaki camekanda sergilenen MAISON DE BLANC imzalı gelinliği, onun yanısıra geleneksel Anadolu gelinliği de var sergide.




Ah ve bu göreceklerinize bayıldım, kendisi için hazırlanmış özel eskizler, çok şık, çok güzel.




Gece elbiseleri, tayyörleri, takımları hepsi de süper şık! Çoğu, zamanın olgunlaşma enstitülerine hazırlanıyormuş Mevhibe Hanım özellikle yurtdışı ziyeretlerinde kız olgunlaşma liselerinde hazırlanan kıyafetleri giymeyi tercih ediyormuş, o zaman varsa yoksa Türkiye, Türk tasarımı, Türk devrimi tabii. Ve her alanda olduğu gibi o alanda da ilerleme kaydedemedi gelenler, şimdi yeniden Türkiye'yi uluslararası moda arenasına sokmaya çalışıyoruz işte.






Hanımefendi aynı zamanda at binmeyi ve kayak yapmayı seviyormuş:)



Bir de birbirlerine yazdıkları şu güzel kelimelere bakın, çok zarif ve çok içten!




Bu da Anadolu gelinliği ve Mevhibe Hanım'ın şapkaları, çantaları!




Ve son olarak o dönemin hanımefendileri ve dünyanın ennn tatlı beyefendisi:) Hakkı Bey anlattı, İsmet İnönü mükemmel Türkçe konuştuğ gibi dışişleri münasebetlerinde:) sözleri hangi dilde çevrilecekse ona uygun Türkçe konuşurmuş, Fransızcaysa ona göre, İngilizceyse ona göre, inanılmaz!




7 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Aslında zaman bulup gitmeli mutlaka

Stil Direktoru dedi ki...

*STYLEBOOM* muhteşem bunlar ya bayılıyorum yaşanmışlığa yaşasın vintage, Hakkı beyi sevmeyen yok sanırım İstanbul beyefendisi gerçekten de

*STYLEBOOM* dedi ki...

bence de nur-i didem stil direktörüm:)) dünden beri çok şık konuşuyorum :)))

bokbocesii dedi ki...

ah ahhhhh :(((( ne cok isterdim Istanbul'da olmayi su an.Kalbim carpiyor boyle seyleri gordugumde.Ne kadar zarif, ne kadar asil.Izninle ben de yazmak istiyorum blog umda.

*STYLEBOOM* dedi ki...

tabii ki canim, mutlaka yaz, hatta yazmani oyle cok isterimki, cunku herkes duysun, herkes bilsin bence.

Stil Direktoru dedi ki...

ahaha lafa bak yirim yirim anam kutu yarışması bitirdi beni oh be yoruldum gıı :)

Unknown dedi ki...

çok hoş gözüküyorlar bende en yakın zamanda gidip gezmek istiyorum, ama gidip de üzülmemek mümkün değil sanırım, nerede balenciaga giyen mevhibe inönü nerede şimdiki first ladyler...