14 Nisan 2010 Çarşamba

TASARIMCI | Madeleine'den Bugüne VIONNET



Son 2 senedir adını yeniden duymaya başladığımız ve bu yıl artık altın günlerinde geri dönüşünü iyiden iyiye hissettiren VIONNET aslında moda dünyasında COCO CHANEL kadar ağırlığı olan ve bir çok yeniliği getiren bir isim.



Moda tarihinde kaşif olarak anılan ünlü coutirer MADELEINE VIONNET markasını 1912 yılında kurmuş fakat Fransa'nın bu değerli ismi 1939 yılında kapanmış hem de 21. yüzyıla kadar! 2006 yılında önce Sophia Kokosalaki, sonra Marc Audibet tarafından hayat öğücüğü verilmeye çalışılan VIONNET maalesef istenileni verememiş ve yeniden kapılarını kapatmış. Ta ki geçen yıl VALENTINO'dan ayrılan Matteo Marzotto sihirli değneğini dokundurana kadar, Marzotto PRADA için çalışan ismi cismi bilinmez bir tasarımcıyı RODOLFO PAGLIALUNGA'yı işin başına getirmiş. Sonbahar/Kış, İlkbahar/Yaz, Resort ve Prefall 2010 koleksiyonlarıyla göz dolduran VIONNET yakında kırmızı halıdan inmeyecek gibi görünüyor.



MADELEINE VIONNET'nin çizgi ve kesimlerine, modaevinin arşivlerine sadık kalarak liberalleştiren Rodolfo Paglialunga her nasıl yapıyorsa eski soluğu, Fransız stilini ve modernizmi çok güzel harmanlıyor. Kısacası "VIONNET is back!"




Biraz da MADELEINE VIONNET'yi konuşalım, çünkü onunla ilgili anlatmaya değer çok şey var. 1975 yılında 99 yaşında ölen Vionnet Fransızların gurur duyduğu isimlerden, moda dünyasının devrimci ruhlarından biri. "The queen of the bias cut" olarak bilinen Vionnet drapelerin; korse, kup ve kontürlerden kurtulmuş ipek ve kreplerin akıp gittiği helenistik elbiselerin kraliçesi.




Ayrıca elinde makas, kumaş ve tahta bir mankenle modaya deneysel yaklaşımı kazandıran, çizimlerden yola çıkmaktansa kumaşı katlayıp, kesip, oynayan ve mimari formları modaya ilk sokan isim. Degaje yakayı ve boyundan bağlı elbiseleri popüler hale getiren ve drapeleriyle kadınlara rahat ama şık elbiseler kazandıran Vionnet'nin o zamanlar için tasarladığı bir çok kıyafet öyle modern ve zamansızki hala giyilebilir.



Madeleine Vionnet'nin devrimleri yalnızca tasarımlarla sınırlı kalmamış üstelik. kadınları yalnızca korselerinden değil toplumun dayattığı kısıtlarından da kurtarma idealindeki Vionnet bir çok ilke imza atmış. Bu tür kanunlar çıkmadan çok çok önce çalışanların sağlık ve refahını artıracak düzenlemer gerçekleştirmiş. Atölyesinde çalışan dikişçi kadınların çalışmak zorunda olduğu tabureler yerine arkalıklı ve kolçaklı koltuklar yaptırtmış; ilk defa olarak atölyesinde çalışanlarının çocukları için bir kreş kurdurmuş, atölyesinde sürekli hazır bir doktor görevlendirmiş ve "ücretli izin" dönemini başlatmış.



Kırmızı halı baka bakmaz VIONNET diyebileceğimiz elbiseleri ağırlamaya başladı bile...Şimdilik en sadık iki ünlüsü Carey Mulligan ve Ginnifer Goodwin.




Bazı ünlü modacıların Vionnet için söyledikleri:

Tom Ford: "Vionnet is, with Chanel and Yves Saint-Laurent, one of the three greatest couturiers of the last century. Her cut inspired generations of couturiers."

John Galliano: "Among all the couturiers from the 20th century, it is Vionnet who inspires me the most."

Jean-Paul Gaultier: "Madeleine Vionnet is the symbol of the apogee of haute couture."

Hubert de Givenchy: Madame Vionnet innovated in a fantastic way. I have always admired the perfection of her work and her grand creativity."

Karl Lagerfeld: "Everyone, whether the wish or not, is influenced by Vionnet."

Stella McCartney: "With Chanel and Yves Saint-Laurent, Vionned is the couturier I admire the most."

Zac Posen: "Madeleine Vionnet created looks that are modern and timeless, even a dress from 1930 gives one the impression it was just created."

Yohji Yamamoto: "Vionnet was the laboratory of the 'cut'. I am in search of her shadow."

Issey Miyake: "I have always considered Vionnet as the greatest, the sole. When I create my models, Vionnet is my principal inspiration."



[Kaynak:style,wwd,vogue paris,telegraph,wikipedia,justjared]

2 yorum:

Kürksever dedi ki...

İlk kolajdaki çizmeler muhteşem! Kendinden emin, güçlü kadın imajı karşısında erir, biterim ben.

Artık dizüstü çizmeler çizmeliği aşmış, çizme ile pantolon/taytı birleştiren bir bütünlüğe gelmiş gibi görünüyor.

Tabii belirtmeden geçersem ayıp olur, ilk kolajdaki kürk trimler, deri çizmelerle de bir araya gelince müthiş olmuş!

*STYLEBOOM* dedi ki...

son koleksiyon gerçektn de çizgileri ve duruşuyla muhteşem!sert keskin ama kadınsı!